Tech

Rettegünk attól, hogy betörnek a netbankunkba

Sokféle fenyegetés jellemzi a mai számítástechnikai világot a vírusoktól a hamis levelekig. Természetesen a legtöbben attól félnek, hogy az internetes bankolás közben törik fel fiókjukat illetéktelenek, és sajnos van is alapja az ilyen aggodalmaknak. Igaz, napjaink legelterjedtebb netes kártevői már a zsaroló kódok, amelyek pénzt csikarnak ki az átvert felhasználóktól.

Vírusok, zsaroló kártevők, eltérített böngészők, lefagyasztott gépek – egy csomó különféle bűncselekmény és csalás fordulhat elő a számítástechnika világában, de vajon melyiktől félnek legjobban a felhasználók? Természetesen azoktól, amelyek a pénzükre pályáznak, egészen pontosan az internetes bankolást érintő fenyegetésektől. A Kaspersky Lab és a B2B International felmérésében a megkérdezettek a netbank-fiókok feltörését, valamint a jelszavak és bizalmas információk ellopására készített rosszindulatú programokat említették, mint a legnagyobb gondot, megközelítőleg azonos arányban (mindkettő 68%). A pénzügyi fenyegetések a harmadik helyre kerültek: a válaszadók 63%-a fél amiatt, hogy pénzt veszít a számlájáról, míg a negyedik helyre a bejelentkezési adatok megszerzésére irányuló adathalász e-mailek és weboldalak kerültek.

Azok a fenyegetések, amelyek személyes adatok ellopására specializálódtak, a felhasználók számára legismertebbek között voltak, mivel a válaszadók 86%-a tisztában van azzal, hogy a fiókja feltörésével, adathalászattal és vírusokkal próbálják a hackerek megszerezni a jelszavait. Ez azt mutatja, hogy a felhasználók által leginkább ismert és rettegettebb internetes fenyegetés a digitális személyazonosságuk ellopása. A felhasználókat legkevésbé aggasztó fenyegetések a DDoS támadások és a globális kémhadjáratok. Ez azért lehet, mert az ilyen típusú incidensek elsődleges célpontjai főként a vállalatok, és csak ritkán jelentenek veszélyt a hétköznapi felhasználókra. Nem meglepő módon a DDoS támadások és a kémhadjáratok a legkevésbé ismertek a felhasználók körében, a válaszadók 29, illetve 27%-a még csak nem is hallott róluk.

Snap407

Egy aggasztó eredmény rávilágított a felmérésben arra a tényre, hogy a felhasználók 28%-a nem ismeri a ransomware fenyegetéseket (rosszindulatú programok, amelyek zsarolással próbálnak pénzt kicsikarni a felhasználóból). Mindez egy olyan időszakban, amikor a fájlokat titkosító és a dekódoló kulcsért pénzt követelő rosszindulatú programok egyre gyakoribbak. A Kaspersky Lab szakértői a közelmúltban számoltak be a Tesla Crypt trójai egy új változatáról, amely 500 dollárt követelt minden egyes áldozatától. A felhasználók ismerik azokat a reklámprogramokat és rosszindulatú alkalmazásokat, amelyek hozzáférnek a webkamerához, de nem aggódnak miattuk egyáltalán. Azonban ezek a programok sokkal veszélyesebbek, mint amilyeneknek látszanak: a kiberbűnözők figyelhetik a felhasználót és lehallgathatnak bizalmas információkat a webkamerán keresztül, vagy felhasználhatják ezeket a videófelvételeket, hogy megzsarolják áldozataikat, mig a reklámprogramok révén még veszélyesebb programokat telepíthetnek.

Ezek alapján a felmérés azt mutatja, hogy a felhasználók továbbra is alábecsülnek számos kiberfenyegetést. Érdekesség, hogy a válaszadók 54%-ának felkeltette a figyelmét az online fenyegetések jelentős növekedése, de csak 23 százalékuk gondolja úgy, hogy egy ilyen kibertámadás célpontjává válhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik