Tech

Nincs internete a földlakók több mint felének

Könnyű hozzászokni a jóhoz. Először ahhoz, hogy már nem csak kábeles PC-hez kötve böngészhetjük a kedvenc weboldalainkat, hanem út közben is. Aztán ahhoz, hogy már nem kell szabad WiFi hotspotot kerersni, hanem a mobnilnet is elég gyors és megfizethető ahhoz, hogy bárhonnan ájulásig facebookozhassuk magunkat. Közben pedig könnyű elfelejteni, hogy volt idő, amikor még nem is volt internet. Persze, de az több évtizede volt – legyinthetnénk, de a világ több mint fele számára még 2015-ben is ez a helyzet.

Az ENSZ Szélessávú Bizottságának friss felmérése szerint nagyjából 4,2 milliárd ember, azaz a Föld lakosságának 57 százaléka nem rendelkezik állandó internet-kapcsolattal. Ha mélyebben megnézzük a helyzetet, és a legszegényebb országok átlagát tekintjük, ott már csak a lakosok tizedének van bármilyen internetezési lehetősége.

A fejlődő és fejlettebb országokban egyaránt egyébként a vidéki lakosság internethez juttatása látszik a legfontosabb problémának. A bizottság a jelentésben azt szorgalmazza, hogy gondolkozzanak valamilyen szélessávot fejlesztő stratégia kialakításán, mivel a tudás megszerzésének könnyítésével és a munka hatékonyabbá tételével ez járul hozzá leginkább ahhoz, hogy egy adott ország fejlődhessen és felzárkózhasson. Manapság a világon 148 ország rendelkezik ilyen tervvel, elvben Magyarországnak is van ilyenje, és persze (lassan és döcögve, de azért valahogy) elindult az InternetKon, az internetes kérdésekkel foglalkozó nemzeti konzultáció is.

És mi a helyzet azokkal az országokkal, amelyekben a kormányoknak nincs pénze, energiája, vagy egyszerűen kedve és hozzáértése ahhoz, hogy az internetes lefedettség növelését szorgalmazzák? Ott sincs minden veszve, hiszen jönnek a Google WiFi-szóró ballonjai, a Facebook drón alapú hotspotjai, valamint azok az ingyenes mobilnet-szolgáltatások, amiket a különféle vállalatok “szponzorálnak” annak érdekében, hogy ezzel új felhasználókat (és reklámfogyasztókat) szerezzenek maguknak. De ez utóbbi módszerek még mind kísérleti fázisban vannak, szóval amikor legközelebb egy csiga sebességével töltődik be a 24.hu, tessék türelmesen várni, és egy kicsit örülni annak, hogy egyáltalán van internet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik