Tech

A világ leggyorsabb kamerája még a fénynél is gyorsabb

A digitális kamerák robbanásszerű fejlődésének egyik leglátványosabb eredménye volt a lassított felvételek készítése. Persze lassított felvételek már a filmkészítés hajnala óta léteznek, de a digitális technológia jelentősen megkönnyítette – és nem utolsó sorban olcsóbbá tette – azok készítését. Annyira elterjedtek, hogy már a legújabb okostelefonok is képesek rá.

A világ legmenőbb műszaki egyeteme, a massachusettsi MIT techmágusai azonban létrehoztak egy olyan kamerát, ami egészen magas szintre emeli a lassított felvételek készítését. Az ő kamerájuk ugyanis elképesztő egybillió képet készít másodpercenként. Igen, billió, mint 10 a 12. hatványon. Ezzel már nem csak azt lehet felvenni, ahogy egy puskából kilőtt lövedék hogyan halad át egy almán, hanem azt is, ahogy egy fénynyaláb elér egy almát. Mert a kamera olyan gyors, hogy a fotonok haladását is képes rögzíteni.

Ahogy azt az alábbi videóban nagyjából egy percnél látni lehet, a kamera képes lassítva megmutatni, ahogy a fény elér egy almát, majd egy kicsit később a mögötte látható felületet, ahol később az alma árnyéke is feltűnik. De még látványosabb a 1:30-tól látható felvétel, ahol egy vízzel teli üdítős palackon áthaladó fényimpulzust lehet látni. Ami a valóságban nagyjából 960 millió kilométer per órás sebességgel halad át a vízen.


A szuper kamera egyébként nem újdonság, 2011 óta létezik, de most valamiért újra felkapta az internet népe, és jelenleg egymás után osztják meg a közösségi oldalakon a szerkezetet bemutató videófelvételeket. A fentebb látható videót – ami már 2013 óta hevert alig nézve a YouTube-on – az utóbbi napokban több mint félmilliószor tekintették meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik