Tech

IFA 2015: indexelhetünk az első okos bringás bukósisakkal

IFA 2015: indexelhetünk az első okos bringás bukósisakkal

Kézbe fogtuk a világ első smart biciklis sisakját, mely rengeteg extra szolgáltatással rendelkezik.

A berlini IFA szakkiállítás nemcsak az olyan nagy és neves gyártókról szól, mint például a Samsung, a Sony vagy az LG, hanem feltörekvő kisebb vállalkozások is akadnak szép számmal a rangos összejövetelen. Így például ott volt a rendezvényen a Livall nevezetű kis cég, mely a világ első okos biciklis bukósisakját demózta.

P1010441_resize

Az M-es (54-58 centiméter) és L-es (58-62 centiméter) méretben, illetve számos különböző színváltozatban kapható sisak első blikkre ugyanúgy néz ki, mint bármilyen más hasonló termék. Közelebbről szemügyre véve az újdonságot azonban rögtön kiderül a turpisság! A sisak külső felületén változtatható színű LED fénycsíkok futnak végig, melyek garantálják a sötétben történő láthatóságot, illetve amennyiben az integrált giroszkóp esést érzékel, a 80 apró LED azonnal villogva hívja fel a körülöttünk lévők figyelmét az esetleges életveszélyre. A sisak Bluetoothon keresztül az okostelefonunkkal (Android, iOS) is kommunikál, és vészhelyzet esetén automatikus segélykérést indít.

P1010444_resize

A hátsó szekcióban található fényforrás nem más, mint egy indexlámpa. A kormányra szerelhető távvezérlővel egyszerűen jelezhetjük a kanyarodási szándékunkat, így a mögöttünk levőket nem éri meglepetésként az irányváltoztatási szándékunk, amit alaphelyzetben ugyebár kézmozdulatokkal illik jelezni. A távirányító révén bármikor exponálhatunk a biciklistartóba helyezett mobilunk kamerájával, ezenkívül pedig ily módon akár a telefon zenelejátszója is kezelhető: a zenét a sisakba épített hangszórón keresztül is hallgathatjuk. Természetesen mobilhívások lebonyolítására is alkalmas a készülék, ezenkívül pedig walkie-talkie funkciót is kapunk, amikor is a bringások egymás közt folytathatnak rövidebb beszélgetéseket, például arról, hogy a következő elágazásnál merre forduljanak. A hangerőt a sisak elején elhelyezett gombokkal lehet állítani, és a rendszer a beérkezett szöveges üzeneteket is képes felolvasni.

P1010445_resize

A Bluetooth 4.0 kompatibilis Livall okossisakban egy 2200 mAh kapacitású akkumulátor található, mely szabványos microUSB-porton keresztül tölthető – egy feltöltéssel mintegy 20 órás használati idő érhető el. A termék első generációs változata 450 gramm tömegű, de mi már a második generációs modellt is kézbe foghattuk: ez az új verzió sokkal könnyebb, de például a felül lévő, sokak által giccsesnek talált LED-fénycsíkokról ezúttal le kell mondanunk. A sisakhoz a már említett távirányítón kívül kormányra szerelhető mobiltartót is használhatunk, melynek 5000 mAh-s integrált akkumulátora folyamatosan tölti a telefonunk akksiját.

P1010447_resize

A gyártó ezenkívül egy a hajtókar tengelyébe illeszthető szenzort is fejlesztett, melynek adatait az okostelefonunkra telepített alkalmazás dolgozza fel. A Nano Cadence Sensor energiaellátásról egy parányi CR2032-es gombelem gondoskodik – az üzemidő mintegy fél év. Az okossisak első változata 199 eurós (62 ezer forint) áron érkezik meg Európába, a könnyített második verzió pedig ennek körülbelül felébe fog kerülni – a forgalmazás a tervek szerint októberben kezdődik meg.

A berlini IFA 2015 szakkiállítás újdonságaival a helyszínen ismerkedtünk meg – utazásunkat a Samsung, a Lenovo, a Panasonic és a Telenor támogatta.

Olvasói sztorik