Tech

IFA 2015: 36 kamera a 108 megapixeles labdában

IFA 2015: 36 kamera a 108 megapixeles labdában

Berlinben volt szerencsénk kézbe venni néhány percre az elképesztő Panono szuperkamerát.

Az IFA 2015 soha véget nem érő hatalmas pavilonjait járva egyszer csak egy apró standra lettünk figyelmesek, ahol is egy apró, labdaszerű képződményre lettünk figyelmesek. Mint kiderült, ez bizony a német székhelyű Panono standja, ahol is az igen komoly tervekkel rendelkező fejlesztőcég panorámakép készítésre kihegyezett vadonatúj termékét lehetett megtekinteni.

A 2012-ben alapított, berlini központú gyártó újdonsága tulajdonképpen nem más, mint egy 11 centiméteres átmérővel rendelkező műanyag gömb, melynek felületén nem kevesebb mint 36 darab apró kamera található. A 480 gramm tömegű okosság fixfókuszos fényképezőgép moduljai 3 megapixeles fotókat rögzítenek, melyekből aztán egy nem kevesebb mint 108 megapixeles gömbpanoráma felvétel készül.

P1010490a_resize

A Panonót nemes egyszerűséggel felrögzíthetjük egy szelfibotra, de sokkal izgalmasabb, ha ehelyett egyszerűen csak feldobjuk az égbe a kis gömböt, mely ezt követően akár jó magasból is képes megörökíteni a tartózkodási helyünk panorámaképét. Az Android 4.2+, illetve iOS7+ kompatibilitással rendelkező Panono 16 GB belsőmemóriával bír, ami mintegy 600 felvétel elkészítését teszi lehetővé, az eszközről pedig Wi-Fi-n vagy adatkábelen keresztül nyerhetők ki a fotók. Okostelefonon azonnali előzetes képet kapunk a felvételről, de a végleges képet a Panono Cloud szolgáltatás készíti el számunkra, a 360 fokos képek megtekintésében pedig a Panono különleges alkalmazása van segítségünkre. A készülék első körben elérhető Explorer Edition kivitele igen drága, hiszen nem kevesebb mint 1499 dollárt (420 ezer forint) kérnek el érte, de a később érkező normál változat már “csak” 599 dollárba (170 ezer forint) fog kerülni.

A berlini IFA 2015 szakkiállítás újdonságairól a helyszínről számolunk be – utazásunkat a Samsung, a Lenovo, a Panasonic és a Telenor támogatja.

P1010492a_resize
Olvasói sztorik