Tech

Úthengerként nyomul előre a Windows 10

A Microsoft vadonatúj operációs rendszere rövid időn belül rengeteg számítógépre került fel.

A Microsoft július 29-én indította világhódító útjára a nem túl sikeres Windows 8.1 utódját, a Windows 10-et, mely máris igen komoly sikereket tudhat magáénak. A vadonatúj operációs rendszert a megjelenését követő első 24 órában rögtön több mint 14 millió példányban telepítették fel, az első hetet követően pedig már több mint 27 millió számítógépen teljesített szolgálatot ilyen Windows szoftver. Augusztus közepén a Windows 10-et futtató PC-k száma már az 50 milliót is meghaladta, a legfrissebb híradások pedig most már arról szólnak, hogy az új szoftver már több mint 75 millió készüléken fut.

A Microsoft közlése szerint eddig már több mint 90 ezer féle PC, illetve tablet váltott Windows 10-re, és a Windows 10-et futtató eszközökre hatszor több alkalmazást töltöttek le a Windows Áruházból, mint a Windows 8 készülékekre. Érdekesség továbbá, hogy összesen több mint 122 évet tesz ki az a játékidő, amit a felhasználók Xbox One játékkonzolokról Windows 10 eszközökre streameltek át.

Eddig még egyetlen új Microsoft OS esetében sem váltottak ilyen gyorsan és ilyen nagy tömegekben a felhasználók, a Windows 10 e téren elért sikereit illetően azonban nincs semmi meglepő. Ugyanis míg például a Windows 7 és a Windows 8/8.1 csak és kizárólag fizetős változatban volt elérhető, addig a most debütált Windows 10 az első évben teljesen ingyen és bérmentve elérhető minden olyan felhasználó számára, aki legális Windows 7-et vagy Windows 8-at futtat a számítógépén.

A Gemius Ranking szerint a magyarországi OS-toplista első helyén a mintegy 43 százalékos Windows 7 áll, a jó öreg Windows XP még mindig 12 százalék magasságában teljesít, a Windows 8.1 pedig alig 8,5 százalékot tudhat magáénak. A Windows 10 hazánkban is feljövőben van, ugyanis az új szoftver néhány hét alatt 0,69 százalékról 4,05 százalékra javított. A Windows 10 mobil kiadásának végleges változata még nem jelent meg: ez a szoftver várhatóan októberben támadja le az okostelefonokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik