Tech

Meglepetésszerűen átrendezi magát a Google

Túl sok mindennel foglalkozott már egy kalap alatt a vállalat, ezért teljesen átalakítják a működésüket. A Google fölé ernyőcég kerül, és kiszervezik a kísérleti üzletágakat.

Larry Page, a Google társalapítója személyes üzenetben jelentette be az Alphabet nevű vállalat megalakulását, melynek mostantól ő, és a másik társalapító, Sergey Brin lesznek a vezetői. Mindez nem azt jelenti, hogy megszűnik a Google, vagy mostantól ezen a néven fejleszti az Androidot és az internetes megoldásokat, a jól ismert név is megmarad.

Az Alphabet alatt külön cég alá kerül például a drónokkal megvalósított házhoz szállítást és egyéb vad ötleteket kidolgozó X Lab, az emberi élet meghosszabbításán dolgozó Calico, valamint a Google befektetési alapjai, a Ventures és a Capital is. A Google pedig az ernyővállalat alatt külön cégként, csak az eredeti fejlesztési irányokkal foglalkozik majd, tehát az Android mobil operációs rendszerrel, valamint az összes internetes szolgáltatással a keresőtől a Chrome böngészőn át az Apps-ig.

A Google-t épp ezért innentől nem Page és Brin vezeti közvetlenül, a tech-vállalat élére Sundar Pichai kerül, aki eddig az Android és a Chrome fejlesztéséért felelt, de állítólag az utóbbi fél évben már általános vezetői feladatokba is belefolyt az átalakulást előkészítve.

Az Alphabet, és az alatta dolgozó több vállalat ötlete Page szerint onnan érkezett, hogy szeretnének továbbra is frissen hozzáállni a működéshez, nem szeretnének belekényelmesedni az erős, vezető pozícióba, mint annyi más vállalat. Így viszont minden külön cégük dinamikusan, csak saját területére fókuszálva menetelhet előre, ráadásul sokkal könnyebb lesz az egyes vállalatok pénzügyeit is kezelni. Az Alphabet eközben az összes cég egyfajta felügyeletéért felel majd, és a tőzsdén is az ernyővállalat nevében forognak majd a részvények (ezek továbbra is GOOG és GOOGL jelzéssel futnak, de gyakorlatilag már nem a Google, hanem az Alphabet papírjai lesznek). A befektetők mindenesetre kifejezetten jól fogadták a bejelentést, a tegnapi nap végére 5,8 százalékkal értek többet a cég részvényei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik