Tech

Maradj fitt a strandon is: fitness-kütyü válogatás

Viszlát, hurkák és apatest: a mobilok és kütyük segítenek nyáron is fittnek maradni.

Azt most ne kezdjük feszegetni, milyen test számít szépnek, vagy kívánatosnak: ezt egyrészt mindenki maga dönti el, másrészt az ilyen jellegű gondolkodás komoly testképzavarok előfutára is lehet. Az viszont tény, hogy saját magunknak, egészségi állapotunknak és közérzetünknek sokat segíthetünk azzal, ha odafigyelünk a mozgásra, táplálkozásra. Szerencsére ehhez már nem kell magunknak számolgatni kalóriákat, lefutott kilométereket, vagy pulzusszámot, megteszi helyettünk a telefon, valamint egy sor okos kiegészítő, amelyeket már akár a szolgáltatóknál is megvásárolhatunk új, vagy meglévő okostelefonunk mellé.

Ma már egy sor mobil rendelkezik beépített fitness-alkalmazásokkal, amelyeket (főleg a csúcskészülékek esetén) különleges szenzorok adatai egészítenek ki. Az LG G3 és G4 telefonjaiban található LG Health alkalmazás lépésszámlálóval kombinálva kínál különféle tevékenység-követő és elemző szolgáltatásokat, de a Samsung Galaxy Note 4-ben, valamint S6-ban is ott az S Health, amely akár a vér oxigénellátottságát, vagy pulzusszámunkat is méri a még pontosabb testreszabhatóság érdekében.

A telefonokon kívül egyre több olyan speciális kiegészítő létezik, amivel extra információt kaphatunk saját egészségi állapotunkról, vagy épp mozgásunk hatékonyságáról. A hazai piacon is egyre erőteljesebben van jelen a FitBit márka, amely elsőként okos karkötőivel szerzett nevet. Az alapmodellek szintén lépésszámlálóval igyekeznek több mozgásra sarkallni, a telefonoknál általában pontosabb érzékelő önmagában, a csuklópánton is jelzi a napi mérföldköveket, de Bluetooth segítségével a mobilra is szinkronizálja az adatokat.

A középkategóriás FitBit kiegészítők között talán a legjobb ár-érték arányt a Charge HR képviseli, amely már a pulzusunkat is folyamatosan figyeli, így mozgás közben azt is mutatja, mikor érünk a zsírégetéshez legoptimálisabb szakaszba, és az aktivitásunk alapján a napi elégetett kalóriamennyiséget is megbecsüli. A legnagyobb telefon-gyártók legtöbbjének is van saját okoskarkötője, ilyen például a Huawei TalkBand B1, a Samsung Gear Fit, a Sony SmartBand Talk. Ezek is általában a lépésszámlálásból és pulzusmérésből származó adatokat dolgozzák fel, és a telefonokon futó társalkalmazásokban jelzik, hogy haladunk a bevállalt célok felé. Az ilyen kiegészítőket a szolgáltatók is előszeretettel tartják készleten a megfelelő telefonok mellett, a Telekom webshopjában például szép válogatást találunk.

A telefonokon egyrészt az adott gyártó saját megoldásai fogadják az okos kiegészítők adatait, de nem árt körülnézni az univerzális alkalmazások között sem. Már csak azért is hasznos mindez, mert több okos kiegészítő képes arra, hogy nem csak a saját társalkalmazásokkal, hanem a legnépszerűbb appokkal is együttműködik. Szinkronizálhatjuk például a karkötők adatait a Runtastic, vagy Nike fitness-alkalmazásokkal, amelyek a lépésszámlálás és pulzusmérés mellett képesek összetett diéta megtervezésére, az elfogyasztott ételek kalóriáinak számlálására is. Hazai fejlesztésű alkalmazás is akad, például a Futótárs, amely az adatok elemzése mellett tanácsokkal és javaslatokkal segíti a mozgást, edzés közben pedig akár hanggal, magyar nyelven tájékoztat a futásod megtett távjáról és idejéről. Az app ráadásul megmutatja a hazai futóversenyek legtöbbjét, így a Telekom Vivicittát is.

Zárjuk különlegességgel: szintén FitBit termék az okos mérleg, amely a szokásos testsúlymérő funkció mellett egy rakás egyéb adatot is kezel. Így például figyeli a testtömegindexet és a vérzsír mennyiségét (persze ehhez mezítláb kell a mérlegre állni). A mérleg szintén szinkronizál a telefonunkkal, és képes különféle statisztikák és grafikonok segítségével követni a változásokat. Akár több felhasználót is kezel, és ha egy családban vanegy 100 kilós férj, egy 60 kilós feleség és egy 30 kilós gyerek, akár automatikusan fel is ismeri, melyik családtag állt a mérlegre, így azonnal a megfelelő felhasználó adatai közé jegyzi fel a változásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik