Tech

A TV-képminőség, amitől tényleg leesik az állunk

A televíziós készülékek felbontása szépen lassan az egekbe nő, de vajon kell ez nekünk?

Az elmúlt időkben szépen lassan kezdtünk már hozzászokni ahhoz, hogy az elektronikai kereskedések polcait ellepik a Full HD-nál négyszer nagyobb felbontású 4K Ultra HD televíziós készülékek, azonban tévedés lenne azt hinni, hogy ez után egyszerűen már nem lehet hova fejlődni. A 2 megapixeles Full HD-t váltó 8 megapixeles 4K Ultra HD után ugyanis érkezik a 8K Ultra HD, mely nem kevesebb mint 7680×4320 képpontos, vagyis 32 megapixeles felbontással rendelkezik.

Az IHS piackutató cég előrejelzései szerint idén várhatóan még csak 2700 darab 8K felbontású televíziós készüléket adnak el világszerte, 2019-ben viszont előreláthatólag már közel 1 millió ilyen termék talál majd gazdára. A vállalat szakértői úgy vélik, hogy a 65 colos modellek lesznek a legnépszerűbb 8K tévék, az igazi lökést pedig majd a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok adják majd meg az új szabványnak, ezt a sporteseményt ugyanis már ilyen felbontásban közvetítik majd a japánok.

Az persze már más kérdés, hogy egyelőre még a 4K Ultra HD is éppen csak a szárnyait bontogatja és alig érhetőek el ilyen felbontású tartalmak, a 8K Ultra HD széles körben történő elterjedésére pedig várhatóan jó pár évet (vagy évtizedet) várhatunk még. Ráadásul a 8K előnyeit csak akkor élvezhetjük maximálisan, ha nagyon közelről nézzük a tévét, vagy pedig ha elképesztően nagyméretű televíziót vásárolunk. Legutóbbi tévétesztünkből kiderül, hogy milyen előnyei lehetnek egy 4K készüléknek, mely ráadásul ívelt kialakítású.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik