Tech

Hőgutában nem jó választás az elavult légkondi

Technet
Technet

2015. 07. 23. 14:00

Persze, enyhíteni kell azt a fránya hőséget, de nem mindegy, hogyan.

Hőségriadó van, és a jelek szerint még jó ideg számíthatunk fülledt napokra. Bár most lehet, hogy sokan rohannak megvenni a legelső, akciós áron hirdetett, noname légkondicionálót, vagy maximumra állítják a jó pár éve zörgő régit, nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás.

Gyorsan megtérülhet a klímacsere, ha a működést optimalizáló invertes készülék kerül az elavult, inverter nélküli, esetleg környezetszennyező hűtőközeggel rendelkező légkondicionáló helyére. A korszerű készülékek ugyanis akár felére is csökkenthetik az áramfelhasználást-energiafogyasztást és jóval csendesebb, hatékonyabb működést biztosítanak.

Mire figyeljünk, ha klímát vásárolunk?

Klímaberendezés választásakor több szempontot is érdemes mérlegelni. Fontos például, hogy mennyi elektromos energiát fogyaszt egy berendezés, de a működéssel járó zaj, a befújt levegő tisztítása, a lehűtés gyorsasága és a fűtési szezonban elérhető hatásfoknak (SCOP) is a választási szempontok között kell szerepelnie. A korszerű klímaberendezések ugyanis nemcsak a hűtés, hanem a fűtés idején is  takarékosan üzemelhetnek és így a rezsiköltségek is csökkenthetők általa. Egy modern nappaliban emellett természetesen az sem mindegy, hogy milyen dizájnnal érkezik az új kiegészítő, amely akár a szoba tökéletes díszítőeleme is lehet.

lg-artcool-legkondicionalo (Array)

A legmodernebb inverteres technológia ennél is tovább megy, és 30-40 százalékkal csökkenti a készülék energia fogyasztását az ON/OFF (BE/KI vezérelt) berendezésekhez képest. Példának felhozhatjuk többek között az LG Inverter V légkondicionálót, amelyek csendes üzemmód mellett ilyen, magas fokú energiahatékonyságot, fejlett egészségvédelmi technológiát és a Jet cool funkcióval gyors hűtési sebességet kínálnak. Az LG-t nem véletlenül említettük, mivel a fenti funkciók mellé most 10 éves, a klímakompresszorra vonatkozó garanciát is adnak.

A felsoroltakat figyelembe véve a koreai gyártó kínálatából szemezgetve jó választás lehet az LG H09AL Athena készülék, amely kánikulában is kiemelkedő szolgáltatásokat nyújt. Az egyedi aktív energiaszabályzás funkció például egyszerű és gyors hűtést biztosít, a 3M technológiájú MULTI-védelmet nyújtó szűrő pedig semlegesíti a port, az allergéneket, a vírusokat és a baktériumokat is, csökkentve ezzel a különböző légzőszervi, valamint allergiás megbetegedések kialakulásának valószínűségét. A négyirányú légterelés gyorsan és hatékonyan tereli a hideg levegőt a szoba minden sarkába. A terelőlapátok vízszintes vagy függőleges irányú beállításával a szoba egyes részei is gyorsabban hűthetők. A légbefúvás optimalizálása biztosítja az erőteljes légáramot, ami alig több mint 5 perc alatt képes akár 5 fokkal csökkenteni a szoba hőmérsékletét. A csendes működést az LG egyedülálló csavart ventillátor-járókereke, az alacsony vibrációval rendelkező kompresszor, illetve a továbbfejlesztett BLDC ventillátormotor garantálja.

Nyáron hűt, télen fűt

A nyári hőségben kevesen gondolnak bele, hogy a meleg enyhítése mellett, egy megfelelő döntéssel akár korszerű fűtéshez is juthat a háztartás a klíma beszerelésével. Egy korszerű klímaberendezés ugyanis gazdaságos fűtési alternatívát is kínál, a gázfűtéshez képest. Az LG H09AL Athena klímaberendezés például 3,2 kilowattos névleges fűtőteljesítménnyel egy 30 négyzetméteres szoba fűtésére is elegendő lehet. Magas hatékonyságát jelzi A+++ energetikai besorolása. A készülék egész fűtési szezonra számított átlagos energiahatékonysági mutatója – az úgynevezett SCOP – kiemelkedő, 5,3-as, a teljes fűtési szezonra, minden készülékre azonos, meghatározott fűtési óraszámmal számolt energiafelhasználása pedig 855 kilowattóra.

A hőszivattyús megoldásnál ráadásul helyi széndioxid-kibocsátással, légszennyezéssel, kéményépítéssel, kéménysepréssel, a gázos fűtéshez kapcsolódó tervezési és engedélyezési szolgáltatásokkal sem kell kalkulálni. A korszerű inverteres technológiának köszönhetően jelentősen csökkenhet a fűtés energia költsége összevetve hagyományos fűtési rendszerekkel.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.