Tech

Hőgutában nem jó választás az elavult légkondi

Persze, enyhíteni kell azt a fránya hőséget, de nem mindegy, hogyan.

Hőségriadó van, és a jelek szerint még jó ideg számíthatunk fülledt napokra. Bár most lehet, hogy sokan rohannak megvenni a legelső, akciós áron hirdetett, noname légkondicionálót, vagy maximumra állítják a jó pár éve zörgő régit, nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás.

Gyorsan megtérülhet a klímacsere, ha a működést optimalizáló invertes készülék kerül az elavult, inverter nélküli, esetleg környezetszennyező hűtőközeggel rendelkező légkondicionáló helyére. A korszerű készülékek ugyanis akár felére is csökkenthetik az áramfelhasználást-energiafogyasztást és jóval csendesebb, hatékonyabb működést biztosítanak.

Mire figyeljünk, ha klímát vásárolunk?

Klímaberendezés választásakor több szempontot is érdemes mérlegelni. Fontos például, hogy mennyi elektromos energiát fogyaszt egy berendezés, de a működéssel járó zaj, a befújt levegő tisztítása, a lehűtés gyorsasága és a fűtési szezonban elérhető hatásfoknak (SCOP) is a választási szempontok között kell szerepelnie. A korszerű klímaberendezések ugyanis nemcsak a hűtés, hanem a fűtés idején is  takarékosan üzemelhetnek és így a rezsiköltségek is csökkenthetők általa. Egy modern nappaliban emellett természetesen az sem mindegy, hogy milyen dizájnnal érkezik az új kiegészítő, amely akár a szoba tökéletes díszítőeleme is lehet.

A legmodernebb inverteres technológia ennél is tovább megy, és 30-40 százalékkal csökkenti a készülék energia fogyasztását az ON/OFF (BE/KI vezérelt) berendezésekhez képest. Példának felhozhatjuk többek között az LG Inverter V légkondicionálót, amelyek csendes üzemmód mellett ilyen, magas fokú energiahatékonyságot, fejlett egészségvédelmi technológiát és a Jet cool funkcióval gyors hűtési sebességet kínálnak. Az LG-t nem véletlenül említettük, mivel a fenti funkciók mellé most 10 éves, a klímakompresszorra vonatkozó garanciát is adnak.

A felsoroltakat figyelembe véve a koreai gyártó kínálatából szemezgetve jó választás lehet az LG H09AL Athena készülék, amely kánikulában is kiemelkedő szolgáltatásokat nyújt. Az egyedi aktív energiaszabályzás funkció például egyszerű és gyors hűtést biztosít, a 3M technológiájú MULTI-védelmet nyújtó szűrő pedig semlegesíti a port, az allergéneket, a vírusokat és a baktériumokat is, csökkentve ezzel a különböző légzőszervi, valamint allergiás megbetegedések kialakulásának valószínűségét. A négyirányú légterelés gyorsan és hatékonyan tereli a hideg levegőt a szoba minden sarkába. A terelőlapátok vízszintes vagy függőleges irányú beállításával a szoba egyes részei is gyorsabban hűthetők. A légbefúvás optimalizálása biztosítja az erőteljes légáramot, ami alig több mint 5 perc alatt képes akár 5 fokkal csökkenteni a szoba hőmérsékletét. A csendes működést az LG egyedülálló csavart ventillátor-járókereke, az alacsony vibrációval rendelkező kompresszor, illetve a továbbfejlesztett BLDC ventillátormotor garantálja.

Nyáron hűt, télen fűt

A nyári hőségben kevesen gondolnak bele, hogy a meleg enyhítése mellett, egy megfelelő döntéssel akár korszerű fűtéshez is juthat a háztartás a klíma beszerelésével. Egy korszerű klímaberendezés ugyanis gazdaságos fűtési alternatívát is kínál, a gázfűtéshez képest. Az LG H09AL Athena klímaberendezés például 3,2 kilowattos névleges fűtőteljesítménnyel egy 30 négyzetméteres szoba fűtésére is elegendő lehet. Magas hatékonyságát jelzi A+++ energetikai besorolása. A készülék egész fűtési szezonra számított átlagos energiahatékonysági mutatója – az úgynevezett SCOP – kiemelkedő, 5,3-as, a teljes fűtési szezonra, minden készülékre azonos, meghatározott fűtési óraszámmal számolt energiafelhasználása pedig 855 kilowattóra.

A hőszivattyús megoldásnál ráadásul helyi széndioxid-kibocsátással, légszennyezéssel, kéményépítéssel, kéménysepréssel, a gázos fűtéshez kapcsolódó tervezési és engedélyezési szolgáltatásokkal sem kell kalkulálni. A korszerű inverteres technológiának köszönhetően jelentősen csökkenhet a fűtés energia költsége összevetve hagyományos fűtési rendszerekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik