Tech

Meglestük a legújabb ultrazoom fotómasinát

A Panasonic legújabb nagy zoomos fényképezőgépe többek közt szupergyors fókusszal és 4K videófelvevővel büszkélkedhet.

A japán gyártó ultrazoom kategóriás FZ típusjelzésű digitális fényképezőgépei jó ideje népszerűek a piacon, most pedig itt a folytatás. A 2012 júliusában bejelentett Panasonic Lumix DMC-FZ200 megkapta közvetlen utódmodelljét, a sokak által várva várt Panasonic Lumix DMC-FZ300-at, melynek kapcsán a gyártó úgy döntött, hogy nem száll be a zoomátfogás-, illetve megapixel háborúba. A készülékkel a Panasonic hazai központjában ismerkedtünk.

 

A 132x92x117 milliméter méretű, csepp- és porálló újdonság objektíve alaphelyzetben 25 milliméteres nagylátószöget biztosít, ha pedig teljesen rátoljuk a zoomot, akkor 600 milliméteres gyújtótávolságot kapunk, és jó hír, hogy a 24x-es optikai zoomos Leica DC objektív a teljes gyújtótávolság tartományban hozza az f2,8-as fényerőt. A DFD (Depth from Defocus) technológiának köszönhetően az élesítés akár 0,09 másodperc alatt végbemehet (előd: 0,14 másodperc), illetve sokat javult a követőfókusz. A Hybrid O.I.S. képstabilizátor megoldás fotózáskor kéttengelyes, videózáskor pedig öttengelyes stabilizálást vonultat fel.

 

A CMOS technológiájú és 1/2,33 colos méretű képérzékelő 12,8 millió képponttal rendelkezik, az effektív felbontás 12,1 megapixel, a választható legnagyobb fotófelbontás pedig 4000×3000 pixel. A fényérzékenység alaphelyzetben ISO100 és ISO3200 között állíthatható, illetve akár egészen ISO6400-ig is kiterjeszthető. RAW támogatást is kapunk, ezenkívül pedig akár 3,5 milliméteres csatlakozós külső mikrofon is csatlakoztatható a masinához.

 

A Panasonic kiemelt figyelmet szentelt az úgynevezett 4K fotózásnak, melynek lényege, hogy a 4K Ultra HD felbontású videókból bármelyik másodperc bármelyik képkockája elmenthető egy-egy 8 megapixeles fotóként. A FZ300-ban alaphelyzetben ugyan még nincs benne, de egy közeljövőben érkező frissítéssel fel fog bukkanni az úgynevezett utófókusz funkció, melynek lényege, hogy nem feltétlenül exponálás előtt kell élességet állítanunk, ezt ugyanis megtehetjük akár a fényképezést követően, bármikor utólag is.

 

A kihajtható TFT LCD az elődben lévő paneltől eltérően érintésérzékeny és egyben nagyobb felbontású – a 3 colos képátlójú panel 1,04 millió szubpixellel van felvértezve. Szólnunk kell továbbá az 1,44 megapixeles OLED EVF-ről, a 12 fps sebességű sorozatfelvevőről, az 1 centiméteres közelpontú makró funkcióról, a teljesen manuális üzemmódról, illetve a 4K Ultra HD felbontású videófelvevőről. Egy feltöltéssel mintegy 380 felvétel készíthető a géppel, ami sajnos visszalépést jelent az egyébként kisebb és könnyebb elődhöz képest, mellyel akár 540 képet is lőhettünk egy akksival. A kizárólag fekete színben készülő Panasonic Lumix DMC-FZ300 október közepétől 599 eurós (185 ezer forint) áron lesz kapható.

 

 

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik