Tech

50 megapixeles a valaha készült legjobb Canon

Az EOS 5Ds a jelek szerint igen jól sikerült, legalábbis a DxOMark tesztjében minden korábbi Canont simán ver.

A digitális fényképezőgépek rengeteg olyan jellemzővel rendelkeznek, melyek alapvetően befolyásolni tudják, hogy a kereskedésekben mely modellek után nyúlunk. Mégis talán mind közül a legfontosabb tényező a képminőség, melyet nagyrészt a kamera legfontosabb alkatóeleme, a képszenzor határoz meg (és persze az objektív). A DxOMark pedig pontosan ezen tényező alapján rangsorolja a fényképezőgépeket.

A DxOMark a napokban a Canon vadonatúj 50 megapixeles DSLR-jeit is letesztelte: az EOS 5Ds a maximálisan elérhető 100-ből 87 pontot zsebelt be, az EOS 5Ds R testvérmodell pedig 86 pontot szerzett, és ezek alapján elmondható, hogy jelen pillanatban ez a két Canon masina rendelkezik a legjobb DxOMark minősítéssel.

 

A DxOMark aktuális toplistája szerint jelenleg a Nikon D810-es digitális tükörreflexes fényképezőgép bír a legjobb képminőséggel: a japán gyártó felsőkategóriás terméke a maximálisan elérhető 100 pontból nem kevesebb mint 97 pontot zsebelt be. A második helyen a 96 pontos Nikon D800E található, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Sony A7R állhat fel a maga 95 pontos eredményével. A negyedik pozíciót az ugyancsak 95 pontot elért Nikon D800 tudhatja magáénak, az ötödik a 94 pontos Nikon D600, a hatodik pedig a szintén 94 pontos utódmodell, a Nikon D610. Ezután pedig a 93 pontos Nikon D750, az ugyancsak 93 pontos Sony RX1, a 91 pontos Phase One IQ180, illetve a 91 pontos Sony RX1R következik a sorban.

Nagy értékű fényképezőgépet persze nem szabad csak és kizárólag a DxOMark szenzortesztjei alapján választani – vásárlás előtt érdemes elolvasni néhány, a kiszemelt gépek komplett egészét bemutató részletes tesztet, és ez alapján meghozni az általában jó néhány esztendőre szóló döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik