Tech

Ezzel felturbózhatja számítógépét: 2 TB-os SSD a Samsungtól

Egy parányi SSD-vel szinte teljesen új életet lehelhetünk már meglévő, nem éppen fürge PC-kbe.

A mágneses alapelven működő és mozgó alkatrészeket felvonultató hagyományos merevlemezeknél ugyan még mindig drágábbak az SSD meghajtók, cserébe viszont elképesztő sebességre gyorsítják a számítógépünket, illetve a fogyasztásuk is teljesen minimális. Ezúttal a Samsung jelentett be vadonatúj ilyen termékeket: a 850 EVO és 850 PRO sorozatú újdonságok közös vonása a 2 TB-os kapacitás, a továbbfejlesztett MHX kontroller, illetve a 2 GB LPDDR3 RAM.

Az egyszerre ötven országban debütáló 3D V-NAND technológiájú, 128 darab flashmemória chipes újdonságok közül az MLC-alapokon nyugvó EVO modellre 5 esztendős- és 150 TB-os írási garanciát vállal a Samsung, az SLC-re épülő és némileg gyorsabb PRO változatra pedig 10 éves és 300 TB-os írási garanciát ad. Egyik termék sem olcsó, hiszen a 2 TB-os EVO ára 799 dollár (230 ezer forint), a 2 TB-os PRO pedig 999 dollárt (288 ezer forint) kóstál, azonban jó hír, hogy az új modellek várhatóan lenyomják majd a kisebb kapacitású példányok árait. Az 1 TB-os EVO jelenleg egyébként mintegy 379 dollárba (110 ezer forint) kerül – a Samsung kínálatában 20-féle SSD található, melyek közül a legolcsóbb 120 GB-os.

 

Az IHS piackutató cég legfrissebb elemzéséből kiderül, hogy tavaly 83 millió darab SSD-t adtak el világszerte, ami igen szép eredmény, és amennyiben minden jól megy, akkor 2019-ben már nem kevesebb mint 220 millió ilyen terméket fognak eladni globálisan. Ezzel párhuzamosan a merevlemezek piacrésze szépen lassan zsugorodik: a tavaly 442 millió példányban értékesített winchesterekből 2019-ben már csak 389 millió darabot fognak eladni. Az SSD-piacot egyértelműen a nemrégiben a legmodernebb 3D VNAND technológiára váltott koreai Samsung uralja, mely tavaly 3,99 milliárd dollár értékben árusított ilyen termékeket – a második az Intel (1,99 milliárd dollár), a harmadik pedig a SanDisk (1,91 milliárd dollár).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik