Tech

Boltokban a Sony elképesztő aprósága

A japán gyártó piacra dobta vadonatúj felső kategóriás kompakt fotómasináját.

A Sony 2012 júniusában mutatta be a Cyber-shot DSC-RX100 típusjelzésű kompakt fényképezőgépet, mely elsősorban prémium kategóriás kialakításáról, illetve az átlagos kompaktokban lévő szenzoroknál közel négyszer nagyobb képérzékelőjéről ismeretes. Aztán 2013 júniusában bemutatkozott az utód, mely a keresztségben nemes egyszerűséggel a Cyber-shot DSC-RX100 II nevet kapta, majd pedig tavaly májusban megérkezett a harmadik generációs modell, a Cyber-shot DSC-RX100 III. Azóta eltelt újabb egy év, így nem csoda, hogy a Sony június közepén már be is jelentette a Cyber-shot DSC-RX100 IV-et, melybe új szenzor és 4K videofelvevő is került, és amely készülék a napokban a kereskedelmi forgalomban is felbukkant, még pedig 949 dolláros (270 ezer forint) áron.

 

A 102x58x41 milliméter méretű, illetve 298 gramm tömegű, alumíniumvázas készülék “lelke” egy 1 colos méretű BSI-CMOS képszenzor, mely 20 megapixeles effektív felbontással rendelkezik. A legnagyobb választható fotófelbontás 5472×3648 képpont, a képarány 3:2, 4:3, 16:9, illetve 1:1 lehet, a fényérzékenység ISO125 és ISO12800 között állítható, a képfeldolgozásról pedig egy nagyteljesítményű Bionz X processzor gondoskodik. A készülék úgynevezett “stacked” Exmor RS képérzékelőt kapott, melyre többek közt egy DRAM memóriachip is rá van szerelve. Ennek köszönhetően mintegy ötszörösére nőtt a képkiolvasási sebesség, ez pedig olyan funkciókat tesz lehetővé, melyek korábban csak a jóval drágább professzionális gépeken voltak elérhetők. A legrövidebb záridő immár 1/32000 másodperc, a sorozatfelvevő sebességét 16 fps-re növelték, a videofelvevő pedig kisebb felbontás mellett akár 960 fps-re is képes.

 

A WhiteMagic TFT-LCD technológiájú mozgatható kijelző 3 colos képátlón 1,228 millió alképpontot vonultat fel, az OLED elektronikus képkereső pedig 2,359 millió szubpixellel rendelkezik. Említést érdemel továbbá az 5 centiméteres makróközelpont, a teljesen manuális üzemmód, a RAW támogatás, a 4K videofelvevő, az arcfelismerő funkció, az SD és MemoryStick memóriakártya kompatibilitása, illetve a HDMI-kimenet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik