Tech

8K-s szuperkamerákon dolgozik a Panasonic

Ha a Full HD a múlt, a 4K pedig a jelen, akkor a 8K lehet a jövő, legalábbis a Panasonic elképzelése szerint mindenképpen.

A Full HD ugyebár 1920×1080 pixeles, vagyis lényegében 2 megapixeles felbontást jelent – a jelenleg forgalomban lévő televíziós készülékek és kamerák túlnyomó többsége erre képes. Feljövőben vannak azonban az 4K Ultra HD készülékek, melyek már 3840×2160 pixeles, vagyis 8,3 megapixeles felbontást biztosítanak, azonban botorság lenne azt hinni, hogy a 4K-n túl már nincs élet.

A tévégyártók mostanság lényegében már minden valamire való szakkiállításon gőzerővel demózzák a 8K-ben rejlő elképesztő lehetőségeket, ezenkívül pedig szépen lassan megérkeznek az első 8K felbontású kamerák is. A legfrissebb híradások most arról szólnak, hogy a Panasonic-nál már gőzerővel folynak azon 8K Ultra HD felbontású kamerák fejlesztése, melyek révén egész pontosan 7680×4320 képpontos (33,2 megapixel) felvételek készíthetők. Magyarul a Full HD-nél tizenhatszor, a 4K-nál pedig négyszer nagyobb a felbontása a 8K-nak. A boltokban azonban nem éppen holnap bukkannak fel az ilyen hatalmas felbontású Panasonic kamerák, erre ugyanis várhatóan csak 2020-ban kerül majd sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik