Tech

Egy éve süllyedt el végleg az iWiW

2014. július elsején zárt be a "magyar Facebook", bár akkor már kevesen siratták.

Most csak álljunk meg egy pillanatra, és emlékezzünk vissza arra a szolgáltatásra, ami már akkor leszívta az internet előtt töltött időnk legnagyobb részét, amikor még nem is hallottuk a Facebook nevet.

A legismertebb magyar közösségi szolgáltatás még a “who is who” kifejezésből képzett WiW néven indult 2002. április 14-én, majd 2005-től működöt iWiW néven egy alapos ráncfelvarrás és funkcióbővítés után. Ugyan a kezdeti reklámmentesség ekkor megszűnt, ám sokféle, valóban előremutató funkciót pakoltak a szolgáltatás alá, 15 nyelven lehetett használni az oldalt, az ismerősöket csoportokba rendezhettük, tematikus fórumokat indíthattunk, apróhirdetéseket adhattunk fel. Jól nézett ki az a grafikon is, amely rajzos formában ábrázolta kapcsolati hálónkat.

2006 elejére félmillióan használták az iWiW-et, és az igazi didadalmenet 2010 végéig tartott, onnantól azonban egyre gyorsabban vándoroltak a felhasználók a már magyarul is elérhető, így az addig idegenkedőket is vonzó Facebookra. A megszűnést 2014. júniusában jelentették be, amikor egy “időkapszula” segítségével még egy hónapon át menteni lehetett a felhasználók adatait. Végül mához egy évre süllyedt el teljesen az iWiW, amelyet akkorra már csak kéretlen reklámozók és hamis felhasználónevek mögé bújó alakok használtak. Az oldal bővebb történetét áprilisban mi is összefoglaltuk a 13. születésnap apropóján, ha valaki nosztalgiázna néhány korabeli fotó és emlék erejéig, ne habozzon kattintani egyet. Aztán ossza meg Facebookon…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik