Tech

Közel kétszeresére nőhet az akksik kapacitása

Az új akkumulátorok változatlan méret mellett a jelenleginél jelentősen nagyobb kapacitással rendelkezhetnek.

A hordozható kütyükbe, így például a mobiltelefonokba, tabletekbe, notebookokba, illetve digitális fényképezőgépekbe mostanság egyre nagyobb kapacitású akkumulátorokat szerelnek, ami ugyebár annak következménye, hogy ezek a készülékek rengeteg funkcióval rendelkeznek és elődeiknél jóval többet fogyasztanak. Némelyik okostelefonban ma már 4000-5000 mAh kapacitású akkumulátor található, azonban ezek a készülékek értelemszerűen jelentősen vastagabbak hétköznapi társaiknál, melyekben “csak” 2000-3000 mAh-s akksik vannak.

Milyen jó is lenne, ha a közeljövőben már a szupervékony mobilokban is igen combos akkumulátorok lehetnének – a Samsung már jó ideje ezen dolgozik. A dél-koreai székhelyű gyártó egy új technológia révén 1,5-1,8-szorosára növeli a lítium-ion akkumulátorok kapacitását, természetesen változatlan fizikai befoglalóméret mellett.

Mindezt a katódok grafénnel történő bevonásával éri el a gyártó, azonban a tömeggyártás beindítására sajnos még nem éppen a napokban kerül majd sor. A fejlesztőknek egyelőre ugyanis még komoly kihívást jelent annak megoldása, hogy az újfajta akksikat körülbelül ugyanannyiszor lehessen lemeríteni és feltölteni, mint jelenlegi társaikat. Amennyiben minden jól megy, akkor az új akkumulátorok 2-3 év múlva bukkanhatnak fel a kereskedelmi forgalomban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik