Tech

Támad a mindentudó és beszélő csodahenger

Az Amazon az otthonainkat is digitális személyi asszisztenssel kívánja felvértezni.

Mára eljutottunk arra a szintre, hogy az összes nagy okostelefon platform rendelkezik már valamilyen fejlett hangfelismerő szolgáltatással ellátott digitális személyi asszisztens funkcióval. Tehát immár semmi akadálya annak, hogy a telefonkunktól élő szóban kérdezzük meg, hogy milyen időjárás lesz holnap, vagy, hogy például ki az Egyesült Államok elnöke. Most pedig az Amazon arra tesz kísérletet, hogy egy érdekes kütyüvel a nappalinkban honosítson meg hasonló funkciókat.

A tavaly novemberben bejelentett, Amazon Echo nevet kapott készülék tulajdonképpen nem más, mint egy mikrofonokkal, hangszórókkal és persze némi elektronikával felvértezett hengeres kütyü, mely 23,5 centiméter hosszú, illetve 8,3 centiméter átmérőjű. Az Echót a szoba lényegében bármely részében el lehet helyezni, ugyanis a fejlesztők szerint bármilyen irányból képes felismerni a neki szegezett kérdéseket, melyekre természetesen azonnal löki is a válaszokat.

Holnap esik majd az eső? Hány méteres a világ legmagasabb hegycsúcsa? Jövőre mikor lesz húsvét? Az Echo ilyen és ehhez hasonló, szóban (angolul) kimondott kérdésekre ad választ, ezenkívül pedig szóban utasítható arra, hogy kezdjen például zenelejátszásba, vagy, hogy állítson be egy reggeli ébresztést. A készülék “Alexa” névre hallgat, tehát minden kérdést és parancsot Alexának kell szegeznünk. A Bluetooth és Wi-Fi kompatibilis Amazon Echo egyébként akkor is felismeri a hangparancsokat, amikor éppen zenét játszik le a saját hangszóróin keresztül.

A Pandora, Audible, WeMo és Philips Hue kompatibilis Amazon Echót egészen mostanáig csak a meghívóval rendelkező felhasználók vásárolhatták meg, még pedig 199 dolláros (55 ezer forint) áron, mostantól viszont már bárki megrendelheti az Egyesült Államokban. Ráadásul némileg az ára is csökkent a kütyünek, mely már csak 179 dollárba (50 ezer forint) kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik