Tech

Így lesz a tabletből játékkonzol

A tablet, vagy telefon mellett már nincs pénz konzolra? Egy egyszerű kiegészítővel segíthetünk a dolgon: kipróbáltuk az Ipega Wpower PG-9023 kontrollert.

Manapság már nem ritka, ha valakinek többféle mobil eszköz kell a boldogsághoz. Az okostelefon már alapvetés, de gyakran még egy tablet is figyel a táskánkban. Ha viszont úgy igazándiból játszani szeretnénk, valamivel túllépve a legegyszerűbb, kijelzőtapogatós típusoktól, jöhet a késztetés egy sokadik kütyü, például egy kézi játékkonzol megvásárlására. Ha viszont nincs annyi pénzünk, hogy egy ilyen extrát is megengedjünk magunknak, csinálhatunk konzolt akár meglévő eszközeinkből is egy tízezer forintot alig meghaladó kiegészítővel.

Szerkesztőségünkben járt az Ipega Wpower PG-9023 nevű Bluetooth kontroller, amelynek egyszerű és nagyszerű tulajdonsága az, hogy meglévő telefonunkat, vagy tabletünket ruházhatjuk fel konzolos irányítási képességekkel. A kontroller egyben egy keret, amelybe egy hátul rögzíthető, teleszkópos rendszer segítségével könnyen bepattinthatjuk a mobilt, vagy tabletet – mi 5 és 6 hüvelykes telefonnal, valamint 8 hüvelykes tablettel próbálgattuk, de 5 és 10 hüvelyk között gyakorlatilag bármit “megeszik”. A jól rögzített eszköz nem lötyög, a kontrollerrel felruházott új “konzolunk” egységes, stabil érzetet ad.

A fizikai csatlakoztatás után következett az “agyak” összekapcsolása. A Bluetooth-szal kommunikáló eszközt a legtöbb tablet és telefon azonnal felismerte, bár volt olyan kütyünk, aminek kellett némi noszogatás. Sajnos ebben a távol-keleti nyelvek mellett csak kissé konyha-fordítású angol szöveggel operáló használati utasítás sem segít túl sokat, de végül egy eszköz (egy Vodafone Smart TAB) kivételével minden Android és iOS rendszerű telefont és tabletet rá tudtuk venni a közös munkára. A telepítés során végül az segített, hogy teljesen ignoráltuk a furcsa instrukciókat és az abban található QR kód alatti szoftvert, ami rajzolt pár ősz hajszálat a fejünkre. Ehelyett elég megnyomni a kontroller “home” gombját a szinkronizálás megkezdéséhez, majd ugyanezt a gombot az X gombbal együtt nyomva tartani. Innentől a rendszer natív módon felismeri a kontrollert, amivel a játékokon kívül a menüben is bogarászhatunk, ha épp ehhez tartja kedvünk.

Amire szintén figyelni kell, hogy hiába ismertetjük fel a kontrollert, az ilyen jellegű bevitelt nem minden játék támogatja. Ami viszont igen, az valóban nagyon élvezetessé válik az új irányításnak köszönhetően. Elfelejthetjük a virtuális gombsorok nyomkodását, vagy a kijelzőre rajzolt mű-joystickek tapogatását, hiszen a kiegészítőn annyiféle gomb és pöcök található, amivel szinte bármilyen vezérlést kiválthatunk.

A kontroller apró joystickjei érzésre valahol a PlayStation 3 lazább játékvezérlőjéhez állnak közelebb az Xbox 360 “pattogósabb” érzetéhez képest, és gyorsan elsajátítható a megfelelő használatuk. Ugyanígy a különféle gombok, még a mutatóujjhoz eső triggerek is gyorsan reagálnak, kényelmesek. A kontroller maga kifejezetten könnyű, ezért nem ad hozzá sokat egy nehezebb tablet tömegéhez sem. Más vezérlőknél néhol tapasztalható némi késés a gombok lenyomása és a kijelzőn látható akció között, de a gyors Bluetooth kapcsolat itt semmi ilyesmit nem produkált.

Összegzésképpen egy kifejezetten jó ötlet szinte minden téren jó megvalósítása az Ipega Wpower PG-9023, ahol csak a telepítési mizérián kell valahogy átesnünk, viszont így tizenpárezer forintos kis befektetéssel igazi játékszerré alakíthatjuk meglévő eszközeinket.

Ami tetszett:
+ Igényes, erőteljes kialakítás
+ Sokféle eszközzel kompatibilis méretben és működésben
+ Egy külön megvett kézi konzolhoz képest olcsó megoldás
Ami kevésbé:
– Telepítési furcsaságok
– Hibásan fordított, félrevezető használati utasítás
– Nem minden játékkal kompatibilis
Összhatás:
AJÁNLOTT

A tesztkészüléket a kontroller hazai forgalmazója, a Makrotex bocsátotta rendelkezésünkre, köszönjük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik