Tech

A készpénz ideje lejárt: ezért jobb a mobilfizetés

Túlélhetünk egy fesztivált egy forint készpénz nélkül, csak mobillal? Naná: a főníciai találmány jól szolgált pár ezer évig, de a pénz most a telefonokra költözik.

Ha manapság ellátogatunk valamilyen szórakozóhelyre, vagy egy nyári fesztiválra, talán még meglepődve vehetjük tudomásul, hogy a pultnál már nem papír- és fémpénzekkel kell szerencsétlenkedni, vagy bankkártyáink között kutakodni. A kényelmes és hatékony mobilfizetés a pénz történetében a legújabb lépcsőfok. Nézzük, hogyan jutottunk idáig, majd azt is összegyűjtjük, milyen előnyökkel jár, ha az embernek hagyományos pénztárca helyett Mobiltárcája van.

Kecskék, aranyak és váltók

Az eladás és vásárlás világában a történelem során folyamatosan változtak a módszerek. Kezdetben ugyebár a cserekereskedelem virágzott, amikor a termelők közvetlenül adták egymásnak a kecskét a búzáért. Aztán jött az első behelyettesítés, a főníciaiaknak tulajdonított fémpénzzel, ahol a nemesfém típusának és súlyának értéke alapján már nem kecskét adtunk a búzáért, hanem annyi érmét, amennyiért az illető később kecskét vehetett magának.

Jóval később jöttek a papírpénzek, bankjegyek és váltók, amelyek már tulajdonképpen virtuális fizetőeszközök, hiszen a papírnak már nincs saját értéke, mint az aranynak vagy ezüstnek, egy közmegegyezés szerint megállapított vásárlóerőt képvisel. Az elmúlt évtizedekben aztán jött a bankkártya, ahol már valódi pénz sem cserélt gazdát, csupán a plasztikkártyák segítségével a bankkal “kommunikált” az üzlet másik szereplője.

Legyünk tárca nélküli miniszterek

A fentiek alapján a mostanában egyre jobban beinduló mobilfizetés is az eddigi módszertant követi: virtuális pénz ez is, de könnyebben, hatékonyabban. Nézzük pontokba szedve, miért is hatékonyabb mobillal fizetni, mint az eddigi módszereket használni:

  • Mindig kéznél van. Nem történhet meg, hogy véletlenül kevés készpénzzel indulunk el otthonról, és “besülünk” egy olyan helyzetben, amikor már nem tudunk elszaladni pénzért, vagy kölcsönkérni valakitől.
  • Minden kártyát egyben kezel. Manapság nem ritka, hogy valakinek több bankkártya is lapul a pénztárcájában, az egyik a magánszámláé, a másik a vállalkozói, aztán ott egy hitelkártya, és még néhány pontgyűjtő és kedvezménykártya is puffasztja a zsebet. A ma elterjedő mobilfizetési megoldások képesek arra, hogy az összes kártya adatát egyetlen alkalmazásban tárolják, mintha virtuálisan egybeolvasztottuk volna mindet. A telefon mindig nálunk van, a kártyákat pedig nyugodtan otthon felejthetjük egy biztonságos fiók mélyén.
  • Nem csak fizetésre jó. A mobilfizetési alkalmazásokba a fent említett gyűjtő- és hűségpont-kártyák kezelése mellett egyéb funkciókat is építenek. A Telekom Mobiltárcában például az NFC SuperShop kártyával halmozhatjuk pontjainkat vásárlás közben, de többek között színház- és mozijegyeket is vásárolhatunk, amelyeket a helyszínen egyérintéses formában, azaz NFC technológiával érvényesíthetünk.
  • Biztonságos. A telefonos alkalmazásokban komoly titkosítási megoldásokkal érik el, hogy a fizetéskor senki se “hekkelhesse meg” a tranzakciót, így többet lehúzva valamelyik számlánkról, vagy épp hozzáférést szerezve az adatainkhoz. A kártyák saját PIN kódja mellett az alkalmazáshoz is beállíthatunk jelszavas védelmet, és persze ha magát a telefont is megfelelő védelemmel látjuk el, máris háromszor akkora biztonságban lesznek a banki adataink, mint egy hagyományos, négy karakteres, bankkártyás PIN esetében.
  • …valamint persze stílusos és trendi. Mert mégis, milyen menő már egy fesztiválon egy szál fürdőgatyában, mindenféle pénztárca és egyéb kiegészítő nélkül, csupán a telefonnal odasétálni a pulthoz, és rendelni a baráti társaságnak egy kört!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik