Tech

Sokkoló képminőség: 8K Ultra HD YouTube videók

A jelek szerint a YouTube sem kíván leragadni a 4K-5K felbontásnál, és máris feljebb lép egy újabb lépcsővel.

Az elmúlt időkben szépen lassan kezdtünk már hozzászokni ahhoz, hogy az elektronikai kereskedések polcait ellepik a Full HD-nál négyszer nagyobb felbontású 4K Ultra HD televíziós készülékek, azonban tévedés lenne azt hinni, hogy ez után egyszerűen már nem lehet hova fejlődni. A 2 megapixeles Full HD-t váltó 8 megapixeles 4K Ultra HD után ugyanis érkezik a 8K Ultra HD, mely nem kevesebb mint 7680×4320 képpontos, vagyis 32 megapixeles felbontással rendelkezik.

A 8K Ultra HD-ról az elmúlt időkben már többször is írtunk, legutóbb például annak kapcsán, hogy a japán közmédia már ilyen felbontásban rögzíti az éppen mostanság zajló női futball világbajnokságot. Most pedig a legfrissebb fejlemény ez ügyben, hogy immár a világ legnépszerűbb videómegosztó szolgáltatása, a YouTube is támogatja ezt az elképesztően nagy felbontást.

Az eddig maximum 5K felbontást támogató YouTube-ra már fel is került az első 8K videó, melynek érdekessége, hogy nem 8K kamerával, hanem két darab 6K-s RED Epic Dragonnal rögzítették, és a két kamera képét utólag fésülték össze Adobe After Effects segítségével. Megjegyzendő, hogy a 8K videók zökkenőmentes lejátszása igen komoly hardvert, illetve korrekt internet sávszélességet igényel, illetve nem szabad elfelejteni, hogy manapság lényegében még lehetetlen natív 8K felbontású monitort vagy televíziót kapni a boltokban. Ráadásul a 8K előnyeit csak akkor élvezhetnénk maximálisan, ha nagyon közelről néznénk a képmegjelenítőt, vagy pedig ha elképesztően nagyméretű televíziót vásárolnánk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik