Tech

Egy nap alatt bejárta a világot a lány fotója

Dél-Koreából, Nigériából és Tatabányáról is becsekkoltak a facebookozók.

„Helló! A nevem Synne. 23 óra múlva szóbeli vizsgám lesz a közösségi média veszélyei témában. Kérem, segítsetek azzal, hogy megosztjátok, like-oljátok ezt a képet, és kommentként leírjátok, melyik városban voltatok, amikor láttátok. Nézzük meg, milyen messzire jut el” – ez a szövege a feliratnak, amelyet egy 19 éves norvég lány, bizonyos Synne Lepsøe Sandberg megosztott a Facebookon.

A fotón láthatjuk magát Synnét is (legalábbis a szemeit és a feje búbját); és kiderül az is, hogy június 8-án délben készült az üzenet (tehát ma 11-kor vizsgázott a lány, szorítottunk neki).

Az izgalmas közösségi kísérlet állása jelen pillanatban: közel 31 400 like, több mint 31 500 megosztás, közel 37 ezer komment. Ez utóbbiak tartalmazzák a legérdekesebb információt: a kép földrajzi terjedésének mértékét. A 20 perccel ezelőtti kommenteket nézve kiderül: percenként legalább 20 bejegyzés érkezik, és ami a helyeket illeti: Dél-Koreától Új-Zélandig, Bulgáriától Svédországig, Izlandtól a Fülöp-szigetekig, Kaliforniától Nigériáig a legkülönbözőbb pontokon látták a fotót. És látunk budapesti, tatabányai kommenteket is köztük.

Kíváncsiak leszünk, mire jut Synne ezzel az egésszel, és hogy megírja-e a világ internetezőinek, hogy mi történt a vizsgán. Az ismét bebizonyosodott, hogy egy közösség(i oldal) hatalma pillanatok alatt eljuttat egy üzenetet a világ bármelyik – interneteléréssel rendelkező – szegletébe.

Az ötlet nem újszerű (és nem is kell visszamenni a Milgram-féle hat lépés távolságig), gyakran zajlanak efféle kísérletek a közösségi oldalakon; nemrég például írtunk arról a boltoni tanárnőről, aki hasonló módszerrel világított rá tanítványai számára, hogy a saját magukról felpakolt képek – a megfelelő biztonsági beállítások nélkül – mennyi helyre eljuthatnak.

FRISSÍTÉS: Synne posztja már (most épp?) nem érhető el a Facebookon. Mi történhetett?


A kép forrása: Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik