Tech

Az égből lövöldözik ez a 60 megapixeles nagyágyú

A Hasselblad visszatért a gyökereihez: a svéd gyártó egy vadonatúj légifotós terméket jelentett be.

Sokan nem tudják, hogy a professzionális fényképezőgépek gyártásával foglalkozó Hasselblad első terméke egy légifotózásra kihegyezett készülék volt. A cég alapítóját 1941-ben arra kérte fel a svéd kormányzat, hogy másolja le egy lelőtt német felderítő repülőgép Handkamera HK 12.5/7×9 fényképezőgépét. Megkérdezték tőle, hogy képes-e lemásolni a fotómasinát, amire emberünk csak annyit válaszolt, hogy “nem, de jobbat tudok készíteni”.

 

Erre most 2015-ben a Hasselblad ismét egy légifotózásra szánt fényképezőgépet jelentett be: a középformátumú Hasselblad A5D-ben nincs egyetlen mozgó alkatrész sem, ily módon kiválóan ellenáll minden olyan rezgésnek és rázkódásnak, ami egy repülőgépen gyakran előfordulhat. A készülék “lelke” egy 53,7×40,2 milliméter méretű hatalmas CCD képérzékelő, melynek révén maximum 60 megapixeles felvételek készíthetők, de ezenkívül 50 és 40 megapixeles felbontású változatban is kapható lesz az újdonság.

 

A fényérzékenység ISO80 és ISO800 között állítható, egy 60 megapixeles fotó elmentése mintegy 1,5 másodpercnyi időt vesz igénybe, a hátlapot pedig egy 3 colos képátlójú és 430 ezer szubpixeles kijelző uralja. A Hasselblad A5D árával kapcsolatban egyelőre sajnos még nem nyilatkozott a gyártó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik