Tech

Júliusban készül el a Windows 10

Már csak két hónap van hátra a Microsoft legújabb Windows-ának elkészültéig.

A Microsoft tavaly ősszel jelentette be a jelenlegi Windows 8.1 felváltására hivatott Windows 10 operációs rendszert, illetve annak első publikus tesztverzióját, melyről az elmúlt hónapokban rengeteg mindent megtudhattunk, illetve újabb tesztverziókat is kaptunk belőle. A végleges változat piaci startjával kapcsolatban eddig csak annyit nyilatkozott a cég, hogy idén nyáron 190 országban 111 nyelven debütál majd az OS. Lisa Su, az AMD első embere áprilisban azonban kikotyogta, hogy a Windows 10 július végén fog bemutatkozni, most pedig jól értesült orosz források számoltak be arról, hogy a Windows 10 RTM (Release to Manufacture) változata egész biztosan júliusban lát majd napvilágot. A várakozásnak tehát hamarosan végre vége szakad.

Az új operációs rendszer úgynevezett alapkiadása nem más, mint a Windows 10 Home, mely könnyen kikövetkeztethető módon az átlagos otthoni felhasználók igényeit figyelembe véve lett kialakítva, és PC-ken, tableteken és 2-in-1 eszközökön lesz futtatható. A Windows 10 Pro ugyanezen masinárka érkezik, de a kisvállalkozások számára lesz optimalizálva, a Windows 10 Enterprise pedig a közepes- és nagyvállalkozások új Microsoft OS-e lesz. A Windows 10 Education az iskolai dolgozók és a tanulók számára készül, a minimalista Windows 10 IoT Core pedig olcsó eszközökön, így például gatewayeken fut majd.

A Windows Phone 8.1-et futtató eszközököre a közeljövőben frissítésként érkező Windows 10 Mobile a kisebb méretű, érintőkijelzős mobil készülékek operációs rendszere, vagyis ez a szoftver okostelefonokon és kisebb tableteken teljesít majd szolgálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik