Tech

Viszlát, Windows: vajon mi jön a 10-es után?

Nyakunkon a Windows 10 megjelenése, ami után egy új korszak kezdődik. De milyen?

Lehet kritizálni a Microsoft operációs rendszerét, de népszerűségét, elterjedtségét és viszonylagos elkerülhetetlenségét vitatni felesleges lenne. A Windows sokféle verzió, mérföldkő, bukkanó és dicsőséges pillanat után jutott el a 10-es számig: a nyáron megjelenő rendszer egyik legfontosabb tulajdonsága ugyebár az, hogy alapjait tekintve minden eszközön ugyanolyan lesz a telefonoktól a tableteken és notebookokon át a legerősebb PC-kig, legfeljebb a felhasználói felülete változik a kijelző tulajdonságainak megfelelően.

Már ez is egy nagy változás, hiszen végre nem lesz külön Windows Phone és “normál” Windows, az alkalmazások minden eszközön ugyanúgy futnak majd, és az egyik felületen elkezdett munkát bármikor ugyanonnan folytathatjuk majd a másikon. De a Microsoft még nagyobb lépésre készül, hiszen nemrég azt is nyilvánosságra hozták: a most megjelenő rendszer lesz az utolsó Windows. De mit is jelent ez, mi jöhet utána?

Pontosat természetesen senki sem tud. A redmondi vállalat egyértelműen a Winsows 10-et helyezi előtérbe, így még semmit nem árulna el a “post-Windows” korszakról, de szakértői vélemények, találgatások és elemzések már bőven akadnak, ezért most megnézzük, mi a legvalószínűbb lehetőség.

A Windows nem megy sehová

A legnépszerűbb elgondolást a Microsoft homályos nyilatkozatai ihlették. A vállalat képviselői ugyanis gyakran hangoztatják, hogy a Windows “valamilyen formában” megmarad, csak épp nem az eddigi, x évente újabb verzió szerinti elgondolásban. Ez alapján a legtöbben úgy vélik, az eddigi termékszámozás tűnik el először, és a Windows egy folyamatosan frissített, ám főverziók kiemelése nélküli entitássá válik, valahogy úgy, mint a jelenleg legkedveltebb mobil operációs rendszerek. iOS és Android esetében már rég nem jelenti azt egy frissítés, mint a Windowsnál, nincs újratelepítés, egy frissen megvásárolandó új termék, hanem ingyenes frissítésekkel válik mindig naprakésszé a rendszer.

Ezt támasztja alá az is, hogy a Microsoft a 7-es és a 8.1-es Windowsról ingyenesen frissíthetővé teszi az idei új verziót (bár a jelek szerint a korábban belengetett kalóz-amnesztiának lesznek határai). A későbbi rendszerek esetében valószínű, hogy a frissítések úgy érkeznek majd, ahogy most a Windows Update-ben megkapjuk a kisebb-nagyobb foltozásokat és javításokat – jó esetben észre sem vesszük majd, ha verziót ugrik a rendszerünk.

Akkor miért nem Windows?

Először is, még az is lehet, hogy a Windows név megmarad, egyszerűen csak eltűnik utána a főverziókat jelentő számozás. Ilyesmiről már pletykáltak a Windows 8.1 után is, de végül a megoldás a 9-es számot lazán átugró 10-es lett. Ezzel szintén a fenti gyakorlatot erősítik, nincsenek többé nagy verzió-ugrások, csak egy folyamatosan fejlődő, egyre inkább szolgáltatásként felfogható rendszer.

Emellett pedig az is lehetséges, hogy a márkanév tényleg nyugdíjba vonul, hiszen ahogy az informatikai eszközök és azok kezelése megváltozik, már egyre okafogyottabb az egykori “Ablakok” megnevezés. A 80-as években ez a név tényleg sokat jelentett, hiszen jelezte, hogy mennyire különbözik a grafikus felületen kezelhető rendszer a szöveges alapú DOS-tól. Azóta viszont egyre kevésbé az ablakok jellemzik a rendszert. Windows Phone oldalról már gyakorlatilag nem is találkozunk ilyesmivel, a csempés felület és a teljes kijelzőt elfedő alkalmazások átvették a terepet, és a komolyabb érintőkijelzős eszközökön is egyre kevesebb “ablakot” nyitunk meg. Szóval a végleges név lehet Touch-tól Skyneten át Józsiig bármi, ezt valószínűleg az dönti majd el, hogy a néhány év múlva esedékes újabb váltás, vagy átalakítás idejére mik lesznek a legnépszerűbb eszközhasználati szokások. Még az is lehet, hogy szimplán Microsoft OS lesz a rendszer neve, és az Ablakokat tényleg végleg bezárják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik