Tech

Infravörös sugárral irthatjuk a gyomot

Mivel 2016-tól betiltják a veszélyes vegyszerek használatát, új gyomirtás megoldásokat kell keresnünk.

Uniós előírás szerint a jövő évtől kezdve tilos lesz közterületeken vegyi anyagokat használni gyomirtásra. Az eddigi gyakorlat kiváltására több lehetőség kínálkozik, és az egyik leghatékonyabb megoldás infravörös hullámokkal pusztítja el a nemkívánatos növényeket – a magáncélra és ipari felhasználásra is alkalmas eljárás kíméli a környezetet.

Mindenki számára ismerős a kép, amikor a járdák repedéseiben, a járólapok hézagaiban, a falakon vagy az útpadkán gyomnövények jelennek meg. Az így fejlődő gyomok nemcsak allergizálnak, de gyökereik az épített felületet is tovább rongálják. A problémát eddig a leggyakrabban vegyszeres irtással orvosolták, ami súlyosan károsítja a környezetet. Az irtáshoz használt szerek jelenlétét már az anyatejben is kimutatták világszerte és több, súlyos betegséggel, rendellenességgel összefüggésbe hozták. Emiatt az Európai Unió 2016-tól mindenféle vegyszeres gyomirtást megtiltott a közterületeken, de a felhasználható szerek körét másutt is erősen korlátozza.

Az infravörös gyomirtás a vegyszerekkel szemben a létező “legzöldebb” megoldás, mert nem tesz mást, mint a készülék alatti területet intenzív infravörös sugarakkal (hővel) kezeli, ami a gyomnövények pusztulását okozza, azok rövid időn belül elszáradnak. Természetesen az eszköz nem válogat gyom- és haszonnövény között, amire mindenképpen oda kell figyelni – mutatta be az újdonságot az EnviRoad-eu ügyvezetője.

 

Ruga György elmondta, hogy technikailag egyfajta speciális infravörös hősugárzót kell elképzelnünk. A felhasznált PB-gáz felmelegíti az égető kerámiaegységet, majd az intenzív infravörös sugár célba veszi a gyomokat és a szálló magokat, amelyekben a proteinsejteket besűrűsíti, ezzel beindítva az elszáradási folyamatot. Az erre szolgáló készülékek nagyon különböző teljesítményűek és méretűek lehetnek, a ház körüli gyomirtástól kezdve egészen a közületeknek szánt ipari darabokig. A hő előállítására Propánt használnak, a gáz szállítására az EnviRoad-eu Kft. a Prímagázzal kötött stratégiai együttműködést. Ez a gáz nagy energiakoncentrációja miatt különösen alkalmas a környezettudatos, infravörös gyomirtó-technológia kiszolgálására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik