Tech

Gyorsan beugrana a magyar Országházba? Itt a megoldás!

Mostantól akár már a magyar Országház is bejárható a Google-féle népszerű Street View-nak köszönhetően.

A Parlament épülete megnyitotta kapuit az interneten. A magyarországi és külföldi érdeklődők a Street View segítségével királyok és államelnökök lába által koptatott vörös szőnyegen lépkedhetnek, és olyan turisták szeme elől elzárt helyiségekbe pillanthatnak be, amelyek Magyarország történelmét meghatározó tárgyalások és egyeztetések helyszínéül szolgáltak az elmúlt 110 évben. A magyar Országház olyan híres épületek sorába lépett be így, mint az Egyesült Államokbeli Fehér Ház, vagy a londoni Downing Street 10.

Az Országház alapterülete csaknem 18000 négyzetméter, amely 2,5 focipálya nagyságának felel meg. Térfogata 473000 köbméter, ahol 50 darab ötemeletes lakóház férne el. 29 kapun keresztül lehet bejutni az Országházba. Az épületen belül 10 belső világítóudvar, 13 lift és közel 200 iroda található. A helyiségeket végtelennek tűnő folyosórendszer köti össze. A Házban futó vörös színű szőnyeg csaknem 2,5 kilométer hosszú

 

A Street View segítségével a kíváncsiak végigsétálhatnak az Országház kevesek által látható folyosóin, és bejuthatnak az európai uniós csatlakozási tárgyalások egyik helyszínéül szolgáló Delegációs terembe, a Dunára néző, hatalmas erkéllyel rendelkező Vadász terembe és a Honfoglalás című festményt rejtő Munkácsy terembe is, amely jelenleg a miniszterelnök tárgyalójaként szolgál. Teljes díszkivilágításában csodálhatják meg a Díszlépcsőházat és a Kupolacsarnokot, ahol Európa egyik legépebben fennmaradt középkori eredetű tárgyegyüttesét a Szent Koronát, a jogart, az országalmát és a koronázási kardot is közelebbről szemügyre vehetik.

A fényképeket egy különleges, zsúrkocsiszerű eszközzel készítették. Ezt a nagyjából 60 kilogrammot nyomó szerkezetet szerelték fel egy körbe forduló, 15 lencséből álló kamerával, ezt a termeken lassan áttolva készítették el a Street View fotókat. Nem szokványos eszközökre – hátizsákra, “zsúrkocsira” és triciklire – szerelt eszközökkel már több tucat történelmi, kulturális vagy idegenforgalmi szempontból fontos helyről készültek képek Magyarországon. Virtuális sétára indulhat így bárki a világon például a Mátyás-templomban és a Dohány utcai Zsinagóga belső tereiben, az Operaház nézőterén, a Tokaj-hegyaljaitörténelmi borvidék szőlőhegyein, az Egri várban, a Halászbástyán és a Budai várnegyedben, de a Fővárosi Állat- és Növénykertben, és a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben is. A magyarországi városokat, utakat pedig 2013 áprilisa óta lehet bejárni a Street View-val.

A Google Street View-ban 360 fokos panorámaképek keltik azt az érzést, mintha a valóságban is a város utcáin vagy éppen egy épület belsejében sétálna az ember. Körbe lehet fordulni, előre-, hátramenni, le- és felnézni néhány kattintással. Ehhez mindössze a Google Térképen a “Street View” nézetet kell választani. Azt, hogy hol elérhető az Street View, a Térkép alsó sarkában látható kis sárga bábu megmutatja: a bábut a térkép fölé húzva kék színnel megjelenik, merre lehet virtuális sétára indulni. A Parlamenthez hasonló különleges helyszínekről a Google Térkép Képek oldalán lehet galériákat nézegetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik