Tech

Toplista: a legjobb kompakt fényképezőgépek

Ezekben az apró fotómasinákban még komolyabb minőségi elvárások birtokában sem fogunk csalatkozni.

A digitális fényképezőgépek rengeteg olyan jellemzővel rendelkeznek, melyek alapvetően befolyásolni tudják, hogy a kereskedésekben mely modellek után nyúlunk. Mégis talán mind közül a legfontosabb tényező a képminőség, melyet nagyrészt a kamera legfontosabb alkatóeleme, a képszenzort határoz meg (és persze az objektív). A DxOMark pedig pontosan ezen tényező alapján rangsorolja a fényképezőgépeket – lássuk, hogy jelenleg mely gyártók mely típusai uralják a kompakt masinák toplistáját.

A DxOMark aktuális toplistája szerint jelenleg a 2014 őszén érkezett, négyharmados szenzoros Panasonic Lumix DMC-LX100 a világ legjobb képminőségű kompakt digitális fényképezőgépe, mely a maximális 100 pontból 67-et zsebelt be, csakúgy, mint a tavaly tavasszal kiadott, 1 colos képérzékelős Sony Cyber-Shot DSC RX100 III. A dobogó harmadik fokára a DSLR fronton domináns szerepet játszó Canon által gyártott, még 2013-as keltezésű PowerShot S120 állhat fel a maga 1/1,7 colos szenzorával és 56 pontos eredményével, majd pedig az 54 pontos Nikon Coolpix P340 (2014. február), illetve a szintén 54 pontos Canon PowerShot G16 (2013. augusztus) következik a sorban.

A 10-es toplista második felében a Nikon Coolpix P330 (54 pont), a Panasonic Lumix DMC-LF1 (52 pont), a Fujifilm FinePix X10 (50 pont), a Panasonic Lumix DMC-LX7 (50 pont), illetve a Canon PowerShot S100 (50 pont) található. Összehasonlításképp, a DxOMark abszolút toplistájának élén lévő Nikon D810-es tükörreflexes fényképezőgép 97 pontos eredménnyel büszkélkedhet, de ez ugyebár már egy teljesen más kategóriás, nem éppen kétfilléres nagyágyú.

Fényképezőgépet persze nem szabad csak és kizárólag a DxOMark szenzortesztjei alapján választani – vásárlás előtt érdemes elolvasni néhány, a kiszemelt gépek komplett egészét bemutató részletes tesztet, és ez alapján meghozni az általában jó néhány esztendőre szóló döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik