Tech

Özönlenek a számítógépeket felturbózó SSD-k

Egy parányi SSD-vel szinte teljesen új életet lehelhetünk már meglévő, nem éppen fürge PC-kbe.

A mágneses alapelven működő és mozgó alkatrészeket felvonultató hagyományos merevlemezeknél ugyan még mindig drágábbak az SSD meghajtók, cserébe viszont elképesztő sebességre gyorsítják a számítógépünket, illetve a fogyasztásuk is teljesen minimális. Míg nem is olyan rég még ritkaságnak számítottak ezek a készülékek, mostanra egyre nagyobb piacrészt hasítanak ki maguknak.

Az IHS piackutató cég legfrissebb elemzéséből kiderül, hogy tavaly 83 millió darab SSD-t adtak el világszerte, ami igen szép eredmény, és amennyiben minden jól megy, akkor 2019-ben már nem kevesebb mint 220 millió ilyen terméket fognak eladni globálisan. Ezzel párhuzamosan a merevlemezek piacrésze szépen lassan zsugorodik: a tavaly 442 millió példányban értékesített winchesterekből 2019-ben már csak 389 millió darabot fognak eladni.

Az SSD-piacot egyértelműen a nemrégiben a legmodernebb 3D VNAND technológiára váltott koreai Samsung uralja, mely tavaly 3,99 milliárd dollárt értékben árusított ilyen termékeket – a második az Intel (1,99 milliárd dollár), a harmadik pedig a SanDisk (1,91 milliárd dollár).

Ha valaki nem közvetlenül a Technetről olvassa ezt a cikket, nem árt összefoglalni, mi is az SSD, miben különbözik a hagyományos merevlemeztől, és mik az előnyei, hátrányai.

Az SSD a merevlemezek (HDD, vagy ahogy Magyarországon közkeletűen elterjedt, a “winchester”) utódja, vagy új generációja. A merevlemezekben forgó mágneses “tányérról” olvassa be az adatokat egy fölötte, de ahhoz nagyon közel elhelyezett olvasófej. Épp ezért az adatok elérése nem azonnali, begyűjtésükhöz a tányérnak és a fejnek is a megfelelő helyekre kell forogniuk. Az adatelérés sebessége mellett (szintén a mozgó alkatrészek miatt) a HDD-k áramfogyasztása sem szorítható egy bizonyos szint alá, valamint erős használat során hajlamosak a melegedésre, valamint érzékenyek a külső hatásokra – például az ütődésre, amely akár adatvesztést is okozhat.

Az SSD rövidítés a Solid State Drive (Szilárdtest-meghajtó) névből származik, ebből is látható, hogy nincs benne mozgó alkatrész. Leegyszerűsítve a memóriakártyák elvén működő flash memóriák találhatók benne, ezért jóval gyorsabb az adatok elérése (hiszen nem kell semminek sehová forognia), a fogyasztás jóval gazdaságosabb, a melegedés szintje minimális, és a fizikai behatásoknak is jobban ellenáll. Viszont relatív újdonsága miatt még mindig drágább egy SSD, mint egy tárolókapacitásában hasonló méretű hagyományos merevlemez. A technológia ráadásul lassan teszi lehetővé nagyobb kapacitású egységek elkészítését, míg HDD-ből manapság már nem ritkák az 1-2 terabájtosak, az SSD-k megfizethető kategóriája még a 256-512 gigabájt, az ennél nagyobb tárhelyű modellek még csillagászati áron érhetők el. Ahogy azonban egyre több SSD készül el a gyártósorokon, szép lassan araszol lefelé az árszint, így már most is sokan megfizethetőnek tartják a közepes kapacitású modelleket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik