Tech

Harmadára nyomják össze a 4K videókat

Az elképesztően nagy felbontású mozgóképeknek immár nem feltétlenül kell hatalmas méretűeknek lenniük.

A boltokban és szépen lassan az otthonainkban is egyre több az Ultra HD felbontású televíziós készülék, illetve számítógépes monitor, melyeken fokozatosan egyre több 4K streaming tartalom érhető el. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy ezek tartalmak zökkenőmentes megtekintéséhez mekkora internetes sávszélesség szükséges.

A YouTube, a Netflix és az Amazon rendszereiben elérhető 4K tartalmak HEVC (H.265) és VP9 tömörítéssel rendelkeznek, és átlagosan 15-25 Mbit/s-os sávszélességre van szükség ahhoz, hogy akadásmentesen és kiváló minőségben tudjuk megtekinteni őket. Mostanság ugyan akár már több 100 Mbit/s-os internetes szolgáltatásokra is elő lehet fizetni, azonban sok helyen még 2015-ben is csak álmodoznak a néhány Mbit/s-nál gyorsabb internetről.

Többek közt emiatt is látott napvilágot nemrégiben a Perseus kodek, mely a fejlesztők szerint a korábbi kodekeknél háromszor jobban tömörít. Magyarul, míg egy a korábbi tömörítéssel készített 4K videó továbbításához 20 Mbit/s-ra, addig a Perseus-szal tömörített hasonló 4K videó streameléséhez már csak mintegy 7 Mbit/s-ra van szükség. A londoni V-Nova által fejlesztett Perseus kodek révén ráadásul a képminőségből semmit sem veszítünk, legalábbis az ígéretek szerint. Most már csak az a kérdés, hogy a nagyobb vállalatok által idén nyártól kipróbálni kívánt Perseus vajon el tud-e majd terjedni széles körben és idővel ki tudja-e nőni magát iparági szabvánnyá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik