Tech

Zsaroló vírusok támadnak ránk

Mára eljutottunk arra a szintre, hogy egy kedves fotónkat vagy értékes üzleti dokumentumkat adott esetben csak váltságdíj kifizetése után kapjuk vissza.

Egyre több országban esnek áldozatául a felhasználók az úgynevezett zsaroló vírusnak – egy olyan programnak, amely a fertőzött számítógépen tárolt fontos adatokat titkosítja, majd váltságdíjat követel azok feloldásáért. A 2014-es évben csak a Kaspersky Lab felhasználók ellen több mint 7 millió ilyen támadást kíséreltek meg. A zsaroló vírus különleges figyelmet kap, mivel a kiberbűnözők folyamatosan változtatják a bevetett eszközeiket, beleértve a titkosítási sémákat, a futtatható fájlok formátumát és a fertőző vektorokat. A zsarolás tartós fennállásának mivolta könnyen megmagyarázható: a banki trójaiakkal ellentétben, amelyek csak akkor hoznak “bevételt”, ha az áldozat használja az online bankolást, a zsaroló vírus, miután egyszer megfertőzte a számítógépet, mindig fog találni valamit, amit titkosíthat, és amiért váltságdíjat követelhet.

A kiberbűnözők előnyben részesítik, ha a fizetés Bitcoin kripto-valutában történik, amely kellően magas fokú anonimitást jelent számukra. Ugyanakkor gyakori, hogy a támadók valós pénznemben is meghatározzák az árat, például amerikai dollárban, euróban, vagy épp rubelben. Az adatok visszaállítási költsége otthoni felhasználóknak körülbelül 15 dollárnál kezdődik, de akár a többszáz dollárt is elérheti. Vállalati számítógépek megfertőzése esetén a váltságdíj összege az ötszörösére is nőhet. A kutatóknak tudomásuk van olyan kiberbűnözőkről, akik 5000 eurót követeltek a fájlok titkosításának feloldásáért. Sajnos azok a cégek, akik elvesztették adataikat, gyakran inkább fizetnek, minthogy lemondjanak a fontos információkról.

Amennyiben a fájlokat sikeresen titkosították, és nem készült róluk biztonsági másolat, akkor a felhasználónak kevés esélye van arra, hogy visszaszerezze az adatait. A támadónak hibát kell ejtenie, hogy a felhasználó képes legyen a fájl visszaszerzésére és ez igen ritkán történik meg. Ezért fontos, hogy rendszeresen készítsünk biztonsági másolatokat a fontos adatokról, amelyeket tároljunk a számítógép rendszerén kívül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik