Tech

Tör előre a szupergyors USB 3.1

A legújabb USB szabvánnyal kompatibilis eszközök jelentősen gyorsabbak elődeiknél.

A mostanság szárnyait bontogató USB 3.1 technológia villámgyors adatátvitelt tesz lehetővé, hiszen elméleti maximális sebessége eléri a 10 Gbit/s-ot. Összehasonlításképp, az USB 2.0 esetében a 480 Mbit/s jelenti a plafont, az USB 3.0-ból pedig elméletileg maximum 5 Gbit/s-os tempót lehet kisajtolni.

Az USB 3.1 ráadásul immár kézzel fogható valóság, ugyanis az Asus, az ASRock és a Gigabyte már kiadta első ilyen csatlakozós inteles alaplapjait, az MSI pedig most kijött a 970A SLI Krait típusjelzésű alaplappal, mely AMD fronton biztosít USB 3.1 támogatást. Az új technológia első körben értelemszerűen a felsőbb kategóriás és drágább termékekben honosodik meg, azonban a piaci elemzők úgy vélik, hogy az elkövetkezendő hónapokban már egyre több asztali számítógépben és notebookban lesznek USB 3.1 csatlakozók.

 

Míg egyes termékeken, így például az MSI említett új alaplapján a korábbi USB 3.0 és USB 2.0 megoldásokkal teljesen kompatibilis USB 3.1 Type-A portok találhatók, addig más készülékeken már a vadonatúj USB 3.1 Type-C csatlakozó aljzat kap helyet, mely szimmetrikus kialakításáról gyorsan felismerhető. Várakozások szerint a legtöbb PC és periféria az új Type-C csatlakozóval fog érkezni, és természetesen a különböző kábelek és átalakítók is meg fognak jelenni a kereskedelmi forgalomban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik