Tech

Ingyen lesz a Windows 10, még a kalózoknak is

Kedden kiderült, hogy már nyáron jön, tegnap pedig megtudtuk, hogy a kalózokat is szeretni fogja az új Microsoft operációs rendszer.

Januárban kezdte pedzegetni a Microsoft, hogy a megváltozott szoftverhasználati szokások, valamint az ezzel együtt átalakuló üzleti stratégiájuk miatt a Windows 10 ingyenes frissítésként lesz elérhető a Windows 7, vagy Windows 8.1 licencek tulajdonosainak. Most viszont örülhetnek az illegális másolatokat, kalózváltozatokat használók: kiderült, hogy a nyáron érkező új operációs rendszer nekik is ugyanúgy elérhető lesz, szintén ingyen.

Terry Myerson, a Windows részleg vezetője a Reutersnek egy tegnap megjelent interjúban egyértelműen úgy nyilatkozott, hogy a kínai szoftverkalózkodás visszaszorítása érdekében az ottani kalóz Windowsok felhasználói is ingyen frissíthetnek Windows 10-re. Nem sokkal később pedig a vállalat hivatalos közleményben még tovább ment: a legfrissebb operációs rendszer a világ minden országában hasonlóan ingyenes frissítésként lesz elérhető az illegálisan használt Windows 7 és Windows 8.1 rendszerekre. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy otthoni felhasználásra ingyenessé vált a Windows 10, ráadásul a legfrissebb közleményekből eltűnt az a korábbi kitétel is, hogy a rendszer megjelenése utáni első évben lehet szabadon frissíteni.

De hogyhogy ennyire nagyot fordult a Microsoft gondolkodásmódja? Minden bizonnyal azért, mert nagyot fordult a világ. Az otthoni számítógépeken futtatott operációs rendszerek már egyáltalán nem számítanak akkora üzletnek, mint 10 vagy 20 éve, a mobilitás, a felhő, az internetre költöző szolgáltatások korában már máshol van a pénz. Méghozzá pont a webes szolgáltatásokban, a felhőben elérhető platformokon, és a Microsoft láthatóan egyre inkább erre a területre helyezi a hangsúlyt. Épp ezért kis áldozatnak számít ingyen adni az operációs rendszert, ha így egyre több (legálissá váló) felhasználónak adnak vele eszközt az online szolgáltatások eléréséhez.

Az ingyenes frissítés nem lesz elérhető a Windows Phone 8.0 és az ARM alapú tableteken használt Windows RT rendszerekre. Közvetlenül a Windows Update szolgáltatásból frissíthető viszont a Windows 7 SP1, Windows 8.1 S14 és Windows Phone 8.1 felhasználóknak, letöltött lemezkép formájában pedig rajtuk kívül a Windows 7 RTM, Windows 8 RTM, valamint Windows 8.1 RTM felhasználók is telepíthetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik