Tech

Világelső 10 TB-os merevlemez

A számítógépekbe szerelt winchesterek kapacitása szépen lassan az egekbe szökik.

Axiómaként kezelendő az az állítás, miszerint nem létezik olyan merevlemez, melyet ne lehetne villámgyorsan teletömni adatokkal. Sokan közülünk vélhetően még emlékezünk azokra a megboldogult winchesterekre, melyek néhányszor 10 MB kapacitással rendelkeztek. Aztán megérkeztek a több 100 MB-os, aztán a GB-os, aztán pedig a TB-os merevlemezek és az egyedfejlődés természetesen tovább folytatódik.

 

A gyártóknak először 2010-ben sikerült olyan winchestereket készíteniük, melyek lemezenként már 1 TB-os kapacitással rendelkeztek. Az adatsűrűség növelése érdekében mindenféle trükköket bevetnek, a Western Digital például héliummal kísérletezik, a Seagate pedig az SMR (Shingled Magnetic Recording) technológiában látja a jövőt. Ez utóbbi gyártó tavaly rukkolt elő első 6 TB-os merevlemezével, melyet aztán nem sokkal később már egy 8 TB-os, 3,5 colos példány követett. Most pedig a Western Digital lépett egyet előre, amikor is egy Linux szakkiállításon bejelentette a világ első 10 TB-os winchesterét. A hangzatos “10TB SMR HelioSeal HDD by HGST” nevet kapott újdonságot egyelőre még nem a halandó felhasználóknak, hanem vállalati felhasználásra szánják. Az egyelőre ismeretlen árú készülék forgalmazása a második negyedévben fog megkezdődni.

Ez persze még mindig csak a kezdet, ugyanis a gyártók távolabbi tervei arról szólnak, hogy 2020-ban már 20 TB-os winchesterek fogják elárasztani a piacot. Ez mindenképpen jó hír, főleg azoknak, akik például a Full HD-nál négyszer nagyobb felbontású Ultra HD mozgóképekkel kívánnak foglalkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik