Tech

A Windows 10 mások gépéről is frissít

Az egykori nagy ellenség, a torrent adta az ötletet. Egy kiszivárgott Windows 10 előzetesben találták az újszerű patchelésre utaló jeleket.

Ha egy jelenleg használatos Windows észleli, hogy frissítések találhatóak a rendszerhez, jelenleg egyetlen reakciót ismer: csatlakozik a Microsoft szervereihez, és egyetlen kapcsolaton keresztül kezdi letöltögetni az update csomagokat. Viszont egy lassú internet-kapcsolat esetén, vagy amikor egy patch kiadása után a világon minden gép frissíteni kezd, a letöltés sebessége idegesítően lelassulhat. Úgy tűnik azonban, a Microsoft ezen a téren is halad végre a korral.

A The Verge szakértői a napokban próbálgattak egy frissen kiszivárgott Windows 10 buildet, amelyben a frissítések beállításánál egy újfajta menüpontra bukkantak. Ebben megadhatjuk, hogy a patcheket a hagyományos módszer helyett “több forrásból” szeretnénk-e letölteni. Ez pedig nem más, mint a jól ismert peer-to-peer módszer, amelyet az illegális letöltők már jól ismernek a torrentek révén.

A p2p lényege, hogy a kért fájlokat nem egyetlen szerverről töltjük le “egyben”, hanem mindazon gépekről töltünk le darabkákat, amelyeken már elérhetőek az adatok. A letöltés végén a darabkák automatikusan összeállnak a kívánt fájlokká, viszont így sokszor jóval gyorsabban átér a kívánt tartalom, mintha egyetlen, néha belassuló kapcsolatra szorítkoznánk. A kalóz-torrentek mellett persze már egyre többen használnak p2p módszert, többek között online játékok is így szerzik be a frissítéseiket, egyes esetekben akár a játék futtatása közben.

A Windows 10 új menüpontjában egyelőre a p2p bekapcsolása után azt adhatjuk meg, hogy a frissítéseket az interneten fellelhető bármilyen számítógépről, vagy csak a saját helyi hálózatunk más gépeitől “fogadjuk el”. Remélhetőleg a végleges rendszer megjelenéséig kidolgoznak majd egy olyan módszert, amely a letöltött fájldarabkák vizsgálatát végzi, mivel egyelőre ez egy újabb kaput is nyit a rosszindulatú támadók előtt, akik hivatalos frissítéseknek álcázva trójai programokat juttathatnak a gépre. De most még ne kiáltsunk farkast, a Windows 10 végleges verziója csak az év végén érkezik, addig bizonyára ezt is kezelésbe veszik a Microsoft fejlesztői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik