Tech

370 ezer forintos memóriakártya – a sebesség ára

A Lexar gyárt gyors, nagyon gyors és szuper gyors memóriakártyákat, mi most ez utóbbiak közül mutatjuk be a legújabb példányt.

A Lexar legújabb terméke jelenleg a világ egyik leggyorsabb memóriakártyája: a Lexar Professional 3400x CFast 2.0 minden további nélkül használható akár Ultra HD felbontásban történő videózáshoz is, hiszen 3400x-os sebessége a gyakorlatban nem kevesebb mint 510 MB/s-os tempót jelent.

A CompactFlash vénákkal rendelkező CFast kártyák a megszokottól eltérően nem Paralell ATA/IDE, hanem Serial ATA buszt használnak, így sebességben könnyedén túl tudják szárnyalni a hétköznapi CF-kártyákat. Az első CFast termékek 2009 végén láttak napvilágot, 2013 őszén pedig a SanDisk jelentette be a világ első CFast 2.0 memóriakártyáját (Extreme Pro CFast 2.0), melynek olvasási sebessége 450 MB/s, legnagyobb írási tempója pedig 350 MB/s.

 

A Nikon által támogatott XQD szabvány riválisának tekinthető CFast 2.0 technológiát egyelőre vajmi kevés készülékben lehet használni, mindenesetre ilyen például az Arri Amira és az Alexa XT. Tudni lehet továbbá, hogy a Canon is támogatni fogja a CFast 2.0-át, és a közeljövőben érkező új 4K kameráiban már ilyen adattároló megoldás lehet. A 32, 64, 128 és 256 GB-os változatokban készülő és a jelenleg kapható leggyorsabb CompactFlash kártyáknál háromszor gyorsabb Lexar Professional 3400x CFast 2.0 legnagyobb kapacitású változatának ára 1299 dollár, vagyis átszámítva nem kevesebb mint 370 ezer forint – a kereskedelmi forgalmazás már meg is kezdődött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik