Tech

Mindenki óriás tévét akar

Ha valaki azt hitte volna, hogy a 4K felbontású tévék csak a gazdag kiváltságosok játékszerei, téved. Egyre többen veszik a nem épp olcsó, de hatalmasat villantó eszközöket.

Önnek már van full-HD felbontású tévéje? Magyarországon még sok család számára ez a szint is nehezen elérhető, közben pedig úgy tűnik, az eddig csúcsközelinek számító kategória is lassan elkezdett az “elavult ciki” jelző irányába sodródni. A tavalyihoz képest ugyanis többszörösére nő a 4K televíziók forgalma annak ellenére, hogy egy ilyen eszköz még nagyon drága jószág.

A GfK piackutató cég legfrissebb adataiból kiderül, hogy a tavalyi esztendőben Franciaországban mintegy 210 ezer Ultra HD televíziós készüléket adtak el, az előrejelzések pedig arról szólnak, hogy 2015-ben már több mint 800 ezer ilyen termék talál majd gazdára, vagyis az éves növekedés közel négyszeres mértékű lesz. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Királyságban tavaly 200 ezer 4K tévét hoztak forgalomba, ami a piac 3 százalékát tette ki, idén pedig már 1 milliós eladási nagyságrenddel számolnak a szakértők.

A GfK szerint az Ultra HD előretörése elsősorban annak köszönhető, hogy mostanra már jelentősen csökkentek az ilyen felbontású tévék árai, ráadásul napjainkban már egyre többfajta ilyen készülék érhető el a boltokban: míg 2013-ban még csak 10, addig tavaly már több mint 50 Ultra HD tévémodell volt kapható az európai boltokban. Érdekesség, hogy az 50-60 colos méretkategóriában tavaly ősszel az Ultra HD már 40 százalékos piacrésszel bírt, a 60 colosnál nagyobb eladott készülékeknek pedig már közel 60 százaléka 4K felbontású volt.

Elemzők úgy vélik, hogy amennyiben minden jól megy, akkor a 2018-ban globálisan forgalomba kerülő összes televíziós készüléknek már több mint 42 százaléka Ultra HD felbontással fog rendelkezni, vagyis tíz eladott tévéből négy már 4K felbontású lesz. A Full HD-nél négyszer több képi részlettel kecsegtető Ultra HD értelemszerűen először az átlagnál nagyobb méretű televíziókat hódítja meg magának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik