Tech

Már az ételt is házhoz viszi az alternatív taxi

Az egyre népszerűbb Uber szolgáltatás nemcsak a taxisoknak, hanem az ételkiszállítással foglalkozóknak is konkurenciát állít.

A tavaly november óta már Budapesten is elérhető Uber ugyebár nem más, mint egy közösségi taxiszolgáltatás: a felhasználók az okostelefonjukra telepített alkalmazás révén rendelhetnek maguknak egy autót, melyet nem profi taxis, hanem egy az Uberbe beregisztrált, úgymond “hétköznapi” sofőr vezet. A hagyományos taxis közlekedésnél olcsóbb Uber használatakor a sofőr és az utas között nincs közvetlen pénzmozgás, az utazás díját ugyanis az Uber vonja le az utas számlájáról, majd pedig annak nyolcvan százalékát átutalja a sofőrnek.

 

Az Uber tehát alapvetően személyszállításra szakosodott, Spanyolországban most azonban elindult a vállalat ételszállító szolgáltatása is. Az első körben Barcelonában igénybe vehető UberEATS működése rendkívül egyszerű, ugyanis a felhasználóknak csak annyi dolguk van, hogy elindítják okostelefonukon az Uber alkalmazást, azon belül ráböknek az UberEATS ikonra, majd pedig kiválasztják, hogy pontosan milyen ételt és pontosan hova szeretnének rendelni.

 

Az Uber ígéretei szerint a városon belül alig 10 perc alatt bárhova megérkezik a rendelt étel, mely valamelyik minőségi barcelonai étteremből érkezik. Az ételek körülbelül 10 euróba kerülnek, a szállítási díj pedig 2,50 euró – közvetlen pénzmozgás ezúttal sincs, ugyanis az összeget az Uber a felhasználó egyenlegéről vonja le teljesen automatikusan. Megjegyzendő, hogy az UberEATS-hez nagyon hasonló UberFRESH szolgáltatás már tavaly augusztus óta elérhető Los Angelesben.

Kíváncsiak vagyunk, mikor gyűrűzik be Magyarországra is az Uber-alapú ételrendelés, hiszen az alternatív taxitársaság megítélése itthon egyelőre igen vegyesnek tűnik. Az utasok általában pozitívan értékelik tapasztalataikat a közösségi felületeken, viszont a taxitársaságok, de akár önkormányzatok és egyéb gazdasági szereplők is támadják a hagyományostól eltérő módszereket használó szolgáltatót. Szintén jó kérdés, mit szólna ilyesmihez a hazai netes ételrendelést átalakító FoodPanda, amely nemrég vásárolta meg a Netpincért, és biztosan nem örülne egy friss versenytársnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik