Tech

Vigyázat, hamis pornós vírus támad a Facebookon

A legújabb Facebook-kártevő népszerű témát választott. A pornóra sokan azonnal kattintanak, főleg akkor, ha ismerős is szerepel rajta. Aztán persze senki ne csodálkozzon, hogy a nagy leleplezés helyett vírust kap.

Már évek óta működik az a fajta átverős vírus Facebookon, amely valamilyen megosztásnak álcázza magát, és olyan tartalmakat helyez kilátásba, amelyre a felhasználók azonnal lecsapnak. Kattintás után azonban nem a várt izgalmas képeket, vagy videókat kapják, hanem egy alattomos kártevőt, amely mostantól a pórul járt felhasználó nevében osztja meg ugyanazt az átverést, így terjedve tovább az ő ismerőseire.

Az átverés legújabb variánsa már kifejezetten extrém témákkal próbálja kattintásra rávenni a facebookozókat, és úgy tűnik, sokaknál el is éri a célját. Most ugyanis a vírus egy sokat sejtető videós hivatkozást kínál, amelyben megjelöli a vírusgazda húsz legközelebbi ismerősét. Ezekben gyakran szerepelnek az illető szülei, házastársa, barátai, épp ezért az üzenőfalra kikerülő link sokaknak lehet csábító. Naná, hogy lekattintják, milyen titkos felvétel került elő az ismerősük anyjáról, barátnőjéről, vagy húgáról…

Nem érdemes kattintani, a hivatkozás mögött nem Eszter és 19 kis barátja hancúrozik, hanem egy vírus várakozik.

A kattintás után egy felugró ablak jelenik meg, amely a videó lejátszásához egy szoftverfrissítés letöltését kéri. Ahogy beleegyezünk, a frissítés helyett egy vírus települ a gépünkre, amely a továbbterjedés elindítása mellett átveszi az irányítást a felhasználó gépe fölött. Többek között internetről elérhető “bejáratokat” nyit a rendszer irányába, hogy a támadók adatokat lovasítsanak meg, de extrém esetekben a vírus terjesztői távolról átvehetik az irányítást az egér és a billentyűzet felett is. A vírus ráadásul az elmúlt hetekben az üzenőfal mellett hamis Facebook-üzenetek formájában is terjedni kezdett, új frontot nyitva a támadásnak.

Ugyan a kártevőt már kiszűrik egyes vírusirtó és biztonsági szoftverek legfrissebb kiadásai, a legfontosabb itt is a józan ész használata. Ugye, senki se hiszi el, hogy egy ismerőse nyilvánosan szexvideókat osztogatna meg saját rokonairól? Szóval, ha kérhetjük, senki se kattintson ilyesmire, inkább jelentse az esetet a Facebooknak, valamint szóljon az ismerősnek, akinek az üzenőfalán megjelent a kártékony megosztás, vagy akitől a gyanús üzenet érkezett. A kínos helyzetek megelőzéséhez az sem árt, ha a Facebook idővonal-beállításai között bekapcsoljuk az “Ellenőrzöd a bejegyzéseket, amelyben ismerőseid megjelölnek” menüpontot, valamint ellenőrizzük a “Ki láthatja azokat a bejegyzéseket idővonaladon”, amelyekben meg vagy jelölve” beállítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik