Tech

Vége a karcos, betört kijelzőknek?

Érkezőben a legújabb Corning fejlesztés, mely minden korábbinál komolyabb védelmet biztosít a különböző kijelzőknek.

Nincs is annál bosszantóbb, amikor az igen komoly összegekért vásárolt vadonatúj okostelefonunk, tabletünk vagy egyéb kütyünk kijelzője már néhány hétnyi használatot követően karcos felülettel rendelkezik. Illetve, mégis van ennél bosszantóbb, amikor is egy véletlen mozdulat folyományaként hőn szeretett mobilunk a földön landol és azonnal bepókhálósodik a kijelzője. Még szerencse, hogy van nekünk ugyebár egy Gorilla Glassunk!

Az amerikai Corning 2007-ben dobta piacra a mobilkészülékek kijelzője számára fokozott, de persze nem határtalan védelmet biztosító Gorilla Glasst, majd pedig 2012-ben megérkezett az elődjénél 20 százalékkal vékonyabb Gorilla Glass 2. 2013, illetve 2014 már egyértelműen a Gorilla Glass 3-ról szólt, mely az elődjénél 40 százalékkal jobban ellenáll a karcoknak és jelentősen flexibilisebb. Aztán tavaly novemberben bejelentették a Gorilla Glass 4-et, mely a gyártó közlése szerint az 1 méter magasról kemény talajra történő véletlen leejtések 80 százalékát képes átvészelni törés nélkül. Az elődjénél jelentősen vékonyabb, mindössze 0,4 milliméter vastag negyedik generációs kiadás a Corning szerint kétszer olyan erős védelmet biztosít, mint a hasonló rivális megoldások – ilyen védelmet élvez például a Samsung Galaxy Alpha, illetve a Galaxy Note 4 kijelzője.

A vállalatnál természetesen azóta sem pihennek a fejlesztők, akik már javában a következő nagy dobáson, a Project Phire-n dolgoznak. A Corning egyelőre kevés konkrétumot árult el az újdonsággal kapcsolatban, annyit azonban már tudni lehet, hogy az új megoldás körülbelül olyan karcállósággal rendelkezik, mint a zafírüveg, miközben a törésállósága megegyezik a Gorilla Glass 4 törésállósságával. Azt egyelőre nem tudni, hogy vajon mikor érkezik majd meg az első Project Phire-alapú kütyü, az viszont tény, hogy jelenleg közel 1400-féle termékben és mintegy 3 milliárd készülékben található Gorilla Glass.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik