Tech

Ne a tévé előtt beszéljék meg a személyes ügyeket

tévé (tévé)
tévé (tévé)

Maga a Samsung figyelmeztette vásárlóit, hogy a hangvezérlés funkcióval felszerelt készülékek továbbítják a „hallottakat”.

A figyelmeztetés azokra vonatkozik, akiknek okostévéjük van és bekapcsolták rajta a hangvezérlés funkciót. A parancsokat ugyanis nem maga a készülék észleli, hanem folyamatosan figyeli, hogy mi hangzik el a szobában és azt interneten keresztül továbbítja. Egy külső szolgáltatóhoz kerül a „hangfolyam”, az ő számítógépeik dolgozzák fel, hogy milyen parancsokat adtak ki a tévének és visszajuttatják az információt, hogy mit csináljon a készülék.

A Daily Beast által megszólaltatott ügyvéd azt mondta: ha ilyen készüléke lenne, minimum tudni szeretné, hogy milyen külső szolgáltatóhoz kerül a hang, amit a tévé rögzít és mennyire biztonságos formában dolgozzák fel azt.

Válaszul a Samsung közleményt adott ki, melyben igyekszik tisztázni a hangvezérlés működését. Mint írták, ezt a funkciót a távirányítóval lehet aktiválni és minden esetben egy mikrofon-szimbólum látható a képernyőn, ha be van kapcsolva. Ilyenkor a készülék továbbítja a hangot egy külső szerverre, de abból nem használnak fel semmi mást, mint ami a készülék működésére vonatkozik. Aki érzékeny erre, az kikapcsolhatja ezt a funkciót.

A Samsung egyébként nem az első okostévé-gyártó, ami belefut ebbe a problémába: legnagyobb konkurensükről, az LG-ről 2013-ban derült ki, hogy készülékei adatokat gyűjtenek arról, hogy mikor és mit néznek rajtuk. Az LG ezt követően kiadott egy frissítést, ami lehetővé teszi, hogy kikapcsolhassák az adatgyűjtést azok, akik nem akarják megosztani ezt az információt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik