Tech

Hatalmas teljesítmény landol az új kütyükben

Az ARM bejelentette legújabb high-end mobil fejlesztéseit, melyekkel jövőre találkozhatunk majd a kereskedelmi forgalomban.

Az ARM fellebbentette a fátylat a 64 bites Cortex-A72 CPU-ról, mely a cég idei nagyágyújának, a Cortex-A57-nek az utódja. Az A72 körülbelül három és félszer olyan gyors, mint a jelenleg széles körben használt, 2014-es keltezésű Cortex A15, a Cortex A57-hez képest pedig mintegy kétszeres sebességnövekedést hoz. A gyártó ezenkívül a fogyasztásra is odafigyel: az A72 körülbelül 75 százalékkal kevesebbet fogyaszt, mint az A15.

A komoly sebesség és a korrekt fogyasztás többek közt úgy érhető el, hogy az újdonság már a TSMC legújabb 16 nanométeres FinFET+ gyártási technológiájával készül – összehasonlításképp, napjaink topkategóriás mobil chipsetei még 20 nanométeres csíkszélességűek. A 2,5 GHz-es órajelű Cortex-A72 CPU azonban nincs egyedül, ugyanis vele együtt megérkezett a cég legújabb grafikus megoldása is: a fejlett 4K támogatással rendelkező Mali T-880 mintegy 1,8x nagyobb teljesítményű a jelenlegi Mali-T760-as GPU-nál, miközben a fogyasztása 40 százalékkal csökkent.

A Cortex-A72, illetve Mali-T880 páros által meghajtott okostelefonokkal, tabletekkel és egyéb kütyükkel a jelenlegi tervek szerint valamikor 2016-ban találkozhatunk majd a boltokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik