Tech

3200 megapixeles elképesztő kamera

Ha azt hittük, hogy vadonatúj digitális fényképezőgépünk már-már hihetetlen nagy felbontású, akkor csekkoljuk le ezt a kamerát!

Az elmúlt években hozzászokhattunk már ahhoz, hogy a fényképezőgépek, a kamerák és a kamerás mobilok felbontása szépen lassan az egekbe szökik. Jó ideje kapható már a piacon 40 megapixelesnél is nagyobb felbontású okostelefon, a profi fotósok pedig akár 200 megapixeles képeket is készíthetnek. Ez azonban még mindig kutya füle az LSST-hez képest.

A Large Synoptic Survey Telescope felbontása ugyanis nem kevesebb mint 3200 megapixel, vagyis 3,2 gigapixel. Az égbolt kémlelésére szánt újdonság körülbelül akkora, mint egy kisebb személyautó, belsejében pedig 189 darab 16 megapixeles CCD képérzékelő kerül, melyek 3×3-as csoportokban kapnak helyet. Ezek a 3×3-as egységek külön-külön kameraként, illetve természetesen a komplett rendszer egészeként is használhatók – a pixelméret igen nagy, egész konkrétan 10 mikron.

Az egyetlen éjszaka során több mint 30 TB adatot generáló, 3 tonna tömegű LSST fejlesztését most hagyta jóvá az amerikai kormányzat, az első felvételek pedig várhatóan 2022-ben készülnek majd el a masinával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik