Tech

Jobb minőségben tévézne? Íme az MTVA HD/4K tervei!

Mikor lesz jobb képminőségű az eurovíziós műsor, a híradó és a tűzijáték közvetítés? Máris záporoznak a válaszok!

“A Dal” című euróvíziós dalválasztó show minden évben igen komoly érdeklődésre tart számot és persze legalább annyi rajongója van a műsornak és a benne szereplőknek, mint amennyien fanyalognak a látottak/hallottak kapcsán. Technológiai portál révén nem tisztünk az előadott produkciók zeneszakmai elemzése (bár főszerkesztőnk tökéletesen alkalmas lenne erre :), a mellett viszont nem mehetünk el szó nélkül, hogy a közmédia az idei évben immár sokadik alkalommal megrendezett műsort még 2015-ben sem tudta HD felbontásban közvetíteni. A képernyő balfelső sarkában feltüntetett M1 HD logó pedig senkit se tévesszen meg, ez ugyanis nem jelenti azt, hogy az aktuálisan sugárzott műsor ténylegesen HD felbontású – ehelyett érdemes inkább a saját szemünknek hinni, a HD logót pedig hamarosan amúgy is el fogják hagyni a jelölésből. A kérdéskörrel kapcsolatban az MTVA sajtóosztályát kérdeztük.

– Körülbelül mikorra várható, hogy “A Dal” című műsor HD minőségben kerüljön közvetítésre?
– A műsor felvételeinek elkészítéséhez a legnagyobb alapterületű stúdióra van szükség. Ez a stúdiónk nem rendelkezik HD technikával és jelenleg HD közvetítőautója sincs az MTVA-nak. Ez a technikai fejlesztés a következő években valósulhat meg.

– Pontosan milyen technikai akadálya (kamera, keverőpult, jeltovábbítás, stb.) volt annak, hogy az elmúlt szombaton az M1-en nem HD felbontásban volt látható az említett mainstream műsor, miközben az utána az M2-n leadott levezető műsor stúdióképe már ilyen felbontású volt?
– A kísérő műsort kiszolgáló kisebb stúdió már rendelkezik HD technikával. Az ott használt HD minőségű technikai eszközök (kamerák, rögzítők, stb.) darabszáma miatt, csak ennek a kisebb technikai igényű műsornak a kiszolgálására alkalmas.

– Amennyiben hazai versenyző nyeri az idei eurovíziós fesztivált, akkor jövőre hazánk rendezné az eseményt – ez kötelezné az MTVA-t arra, hogy a fesztivált 2016-ban HD felbontásban továbbítsa az európai országok számára?
– A műsor – bárhol legyen megrendezve – mindig eurovíziós produkció marad és az adott ország közreműködik a lebonyolításában. Természetesen így a lebonyolítás költségvetése is változik és a közvetítés is HD minőségű lenne.

 

– Mikorra várható, hogy a közmédia Híradó című műsora HD felbontású lesz?
– Stúdióink fejlesztése folyamatban van, az M1 napi aktuális csatorna indulásával a hírrendszer, így a stúdió fejlesztése is folyik, ezért 2015. március közepe a tervezett dátum.

– Az idei augusztus 20-i tűzijáték a tavalyihoz hasonló, vagy annál már jelentősen jobb HD minőségű lesz?
– Mint a korábbi kérdésére adott válaszban jeleztük, jelenleg, nincs HD közvetítőautója az MTVA-nak, így a HD helyszíni közvetítésekhez azt bérelni kell, ami azonban jelentősen megnöveli a produkció költségeit. A saját HD mobil közvetítő technika beszerzése szerepel az MTVA tervei között, de jelen pillanatban nem tudunk választ adni az idei augusztus 20-i közvetítések technikájára.

– A közmédia csatornáin jelenleg körülbelül hány százalékos az SD/HD műsorok részaránya?
– 2014-ben az M1-en HD műsor összesen 3076 óra volt, ami az adásidő körülbelül 45 %-a; az M2-n HD műsor tavaly összesen 2386 óra volt, ami az adásidő körülbelül 27 %-át tette ki.

– A közmédia saját gyártású műsorai hozzávetőlegesen milyen arányban SD/HD felbontásúak?
– A M1-en tavaly körülbelül 927 órányi saját gyártású HD műsor volt látható, az M2-n pedig mintegy 325 órányi.

 

– A közeljövőben milyen jellegű technikai fejlesztések és körülbelül mekkora összegben valósulnak majd meg a közmédiánál?
– A műszaki fejlesztési terveinkben a teljes közvetítőtechnika HD rendszerre történő átalakítása szerepel, az erre fordítható összeg, illetve annak ütemezése csak később kerül meghatározásra.

– A korábban emlegetett M4K csatornával vannak-e terveik, illetve a közeljövőben terveznek-e 4K felbontású tesztadásokat?
– A 4K technikával további teszteket, kísérleteket csak egy későbbi, ma még nem meghatározott időpontban fogunk folytatni.

A HD felbontás tehát a jelen és a közeljövő kérdése a közmédiánál, a 4K-ra viszont még sokat kell majd várnunk. Amennyiben kíváncsi arra, hogy pontosan mire is képes egy felsőkategóriás ívelt 4K televízió, nemrégiben készített tesztünkből minden kérdésére választ találhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik