Tech

Jobb minőségben tévézne? Íme az MTVA HD/4K tervei!

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2015. 01. 28. 06:00

Mikor lesz jobb képminőségű az eurovíziós műsor, a híradó és a tűzijáték közvetítés? Máris záporoznak a válaszok!

“A Dal” című euróvíziós dalválasztó show minden évben igen komoly érdeklődésre tart számot és persze legalább annyi rajongója van a műsornak és a benne szereplőknek, mint amennyien fanyalognak a látottak/hallottak kapcsán. Technológiai portál révén nem tisztünk az előadott produkciók zeneszakmai elemzése (bár főszerkesztőnk tökéletesen alkalmas lenne erre :), a mellett viszont nem mehetünk el szó nélkül, hogy a közmédia az idei évben immár sokadik alkalommal megrendezett műsort még 2015-ben sem tudta HD felbontásban közvetíteni. A képernyő balfelső sarkában feltüntetett M1 HD logó pedig senkit se tévesszen meg, ez ugyanis nem jelenti azt, hogy az aktuálisan sugárzott műsor ténylegesen HD felbontású – ehelyett érdemes inkább a saját szemünknek hinni, a HD logót pedig hamarosan amúgy is el fogják hagyni a jelölésből. A kérdéskörrel kapcsolatban az MTVA sajtóosztályát kérdeztük.

– Körülbelül mikorra várható, hogy “A Dal” című műsor HD minőségben kerüljön közvetítésre?
– A műsor felvételeinek elkészítéséhez a legnagyobb alapterületű stúdióra van szükség. Ez a stúdiónk nem rendelkezik HD technikával és jelenleg HD közvetítőautója sincs az MTVA-nak. Ez a technikai fejlesztés a következő években valósulhat meg.

– Pontosan milyen technikai akadálya (kamera, keverőpult, jeltovábbítás, stb.) volt annak, hogy az elmúlt szombaton az M1-en nem HD felbontásban volt látható az említett mainstream műsor, miközben az utána az M2-n leadott levezető műsor stúdióképe már ilyen felbontású volt?
– A kísérő műsort kiszolgáló kisebb stúdió már rendelkezik HD technikával. Az ott használt HD minőségű technikai eszközök (kamerák, rögzítők, stb.) darabszáma miatt, csak ennek a kisebb technikai igényű műsornak a kiszolgálására alkalmas.

– Amennyiben hazai versenyző nyeri az idei eurovíziós fesztivált, akkor jövőre hazánk rendezné az eseményt – ez kötelezné az MTVA-t arra, hogy a fesztivált 2016-ban HD felbontásban továbbítsa az európai országok számára?
– A műsor – bárhol legyen megrendezve – mindig eurovíziós produkció marad és az adott ország közreműködik a lebonyolításában. Természetesen így a lebonyolítás költségvetése is változik és a közvetítés is HD minőségű lenne.

tn-m1 (technet, tévé, tv, mtva, közmédia, hd, 4k, ultra HD, televízió, eurovízió) 

– Mikorra várható, hogy a közmédia Híradó című műsora HD felbontású lesz?
– Stúdióink fejlesztése folyamatban van, az M1 napi aktuális csatorna indulásával a hírrendszer, így a stúdió fejlesztése is folyik, ezért 2015. március közepe a tervezett dátum.

– Az idei augusztus 20-i tűzijáték a tavalyihoz hasonló, vagy annál már jelentősen jobb HD minőségű lesz?
– Mint a korábbi kérdésére adott válaszban jeleztük, jelenleg, nincs HD közvetítőautója az MTVA-nak, így a HD helyszíni közvetítésekhez azt bérelni kell, ami azonban jelentősen megnöveli a produkció költségeit. A saját HD mobil közvetítő technika beszerzése szerepel az MTVA tervei között, de jelen pillanatban nem tudunk választ adni az idei augusztus 20-i közvetítések technikájára.

– A közmédia csatornáin jelenleg körülbelül hány százalékos az SD/HD műsorok részaránya?
– 2014-ben az M1-en HD műsor összesen 3076 óra volt, ami az adásidő körülbelül 45 %-a; az M2-n HD műsor tavaly összesen 2386 óra volt, ami az adásidő körülbelül 27 %-át tette ki.

– A közmédia saját gyártású műsorai hozzávetőlegesen milyen arányban SD/HD felbontásúak?
– A M1-en tavaly körülbelül 927 órányi saját gyártású HD műsor volt látható, az M2-n pedig mintegy 325 órányi.

tn-m2 (technet, tévé, tv, mtva, közmédia, hd, 4k, ultra HD, televízió, eurovízió) 

– A közeljövőben milyen jellegű technikai fejlesztések és körülbelül mekkora összegben valósulnak majd meg a közmédiánál?
– A műszaki fejlesztési terveinkben a teljes közvetítőtechnika HD rendszerre történő átalakítása szerepel, az erre fordítható összeg, illetve annak ütemezése csak később kerül meghatározásra.

– A korábban emlegetett M4K csatornával vannak-e terveik, illetve a közeljövőben terveznek-e 4K felbontású tesztadásokat?
– A 4K technikával további teszteket, kísérleteket csak egy későbbi, ma még nem meghatározott időpontban fogunk folytatni.

A HD felbontás tehát a jelen és a közeljövő kérdése a közmédiánál, a 4K-ra viszont még sokat kell majd várnunk. Amennyiben kíváncsi arra, hogy pontosan mire is képes egy felsőkategóriás ívelt 4K televízió, nemrégiben készített tesztünkből minden kérdésére választ találhat.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.