Tech

Saját internetet építettek a kubai fiatalok

Van saját Facebookjuk és Wikipédiájuk is, az új filmekhez is hozzájuthatnak annak ellenére, hogy a valódi internettől jóformán el vannak vágva.

Az internettől elvágott kubai fiatalok több ezer számítógépet befogadó titkos hálózatot építettek ki Havanna-szerte, ami lehetővé teszi, hogy csevegjenek egymással, hálózatban játsszanak vagy letöltsenek játékokat, filmeket – tudósít az AP.

Az otthoni internet-hozzáférés be van tiltva a kommunista szigetországban, teleházakban és szállodákban lehet hozzáférni a világhálóhoz, egy óra netezés a havi átlagfizetés negyedébe kerül. Erre válaszként egy saját hálózatot hoztak létre fiatalok, amin kicsiben megtalálható szinte minden, ami az interneten. Játszhatnak a népszerű játékokkal, fotókat oszthatnak meg egymással és bulikat is szervezhetnek. Megvan a saját Facebookjuk és Wikipédiájuk. A házak között kábelek lógnak, a tetők wifi-antennákkal vannak megtűzdelve, hogy mindez lehetséges legyen.

A kubai kormányzat szerint az internet-hozzáférés azért van korlátozva az országban, mert az embargó miatt nincsenek meg az országban az ehhez szükséges technikai eszközök. A kubaiak szerint viszont korlátozni akarják a szabad információáramlást. A havannai „utcanet” például illegálisnak számít, mert csak engedéllyel lehetne wifi-berendezéseket működtetni, de a hatóságok szemet hunynak efölött, cserébe a hálózatnak önkéntes adminisztrátorai vannak, akik gondoskodnak arról, hogy ne legyenek a kubai törvényekbe ütköző tartalmak, például kormányellenes megnyilvánulások vagy pornográfia. A felhasználók ezt be is tartják, mert akár örökre lekapcsolhatják őket, ha szabályt sértenek.

A hálózatot még 2001 körül kezdte el kiépíteni maroknyi fiatal, majd az elmúlt öt évben kezdett el rohamosan terjeszkedni, a felhasználók száma mostanra elérte a kilencezret. Ez még mindig nem túl sok Havanna 2,2 milliós lakosságához képest, de a számítógépek, hálózati eszközök ára is többszörösen meghaladja a havi fizetéseket.

Az „utcanet” mellett még egy eszköze van az információáramlásnak, az úgynevezett „csomag”, amihez nagyjából egydollárnyi pénzért hetente juthatnak hozzá a kubaiak. Ez azt jelenti, hogy pendrive-okra mentve friss külföldi TV-műsorokat, filmeket, magazinokat kapnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik