Tech

Ön szívesen kölcsönadja a mobilját? Csak óvatosan!

A felhasználók harmada nem elég elővigyázatos mikor saját készülékéről van szó. Ha elkérik a laptopunkat, vagy a telefonunkat, a legtöbben gond nélkül odaadjuk, ami persze nemes dolog, csak épp eléggé felelőtlen.

A B2B International és a Kaspersky Lab közös felmérése szerint az európai válaszadók 33 százaléka szívesen megosztja okostelefonját, tabletjét vagy notebookját családtagjaival, barátaival vagy akár kollégáival. A megkérdezett felhasználók ugyanis nem látnak kockázatot a készülékük megosztásában, pedig az jelentősen megnöveli annak az esélyét, hogy a tárolt adataikat ellopják vagy elveszítsék. Valójában kijelenthetjük, hogy minél több ember használja ugyanazt az eszközt, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valamelyikőjük hibát ejt, amelynek következtében fontos adatokat veszíthet el.

Ma már nem a számítógép, telefon vagy tablet tényleges tulajdonosa az egyetlen ember, aki az adott eszközt internetezésre használhatja. A felmérés során háromból egy válaszadó nyilatkozott úgy, hogy a készüléke megosztása mindennapos. A válaszadók 29 százaléka a háztartás más felnőtt tagjaival, míg 4 százalékuk a gyermekeivel osztja meg az adott eszközt, de 1 százalékuk a kollégáival vagy más ismerőseivel is osztozik saját eszközén. Megjegyezendő, hogy ez azokra a készülékekre vonatkozik, amelyeket elsősorban internetezésre használnak, ezért ez azt is jelenti, hogy ezeken valószínűleg értékes adatokat, például felhasználói fiókokok elérését és jelszavait is tárolhatják.

A megosztott eszközt védelem nélkül hagyni rendkívül veszélyes – senki nem lehet teljesen biztos abban, hogy más felhasználók kellőképpen tudatában vannak a kiberfenyegetéseknek. Egy tapasztalatlanabb ember akár egy scammer csalijának is bedőlhet vagy esetleg letölthet egy rosszindulatú fájlt. Ugyanakkor, azon válaszadók 32 százaléka, akik megosztják a számítógépüket, telefonjukat, tabletjüket másokkal, nem hajtanak végre előtte semmilyen biztonsági intézkedést, mert “nem látnak benne kockázatot”. Csupán a felhasználók 38 százaléka készít biztonsági mentést a fontos adatairól, mielőtt odaadná másnak a készülékét. Míg a megkérdezettek 33 százaléka védi jelszóval az adatait, és 20 százalékuk arra törekszik, hogy egyáltalán ne tároljon ezeken az eszközökön fontos információkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik