Tech

Elképesztő dolgokat tud a Windows 10

Igaz, az még kérdéses, hogy ehhez mit szólnak majd a felhasználók. Virtuális hologram, beszélő asszisztens, minden eszközön egyesített rendszer, elvben még idén, ráadásul akár ingyen.

Úgy egy évtizede még nem nagyon lett volna kérdés, milyen operációs rendszer fut olvasóink számítógépein. Az aktuális Windows, mondjuk az XP: naná, hiszen akkoriban a Mac gépek még a mostaninál is megfizethetetlenebb kategóriába tartoztak, Linuxot meg csak a kerek szemüveges rendszergazdák és a szent őrültek használtak (oké, sokak szerint ez utóbbi sem változott sokat). Ha azonban ma kérdezzük meg ugyanezt, már nem olyan egyértelmű a válasz. Egyrészt jóval kevesebb a “hagyományos” PC, egyre többen használnak tableteket, vagy akár okostelefonokat, amin mondjuk iOS, vagy Android fut. Időközben az almás számítógépek is egyre népszerűbbek, és bár még mindig jó drágák, a hipszterek és a sznobok kedvencei lettek. Aki pedig megmaradt a Windowsnál, egyáltalán nem biztos, hogy az aktuális változatot futtatja, sőt… A Windows 8.1 egyelőre csupán a felhasználók gépeinek nagyjából egytizedén található, a többin leginkább Windows 7 dolgozik, és még mindig vannak jó páran, akik az utolsó lehelletéig nyúzzák a már sokszor temetett XP-t.

Nagy feladat vár tehát a Windows 10-re: egyrészt egységesítenie kell az egyre szétszórtabb Windows verziókat használókat, másrészt vissza kell hódítania a más rendszerekre váltókat, egyrészt a modern funkciókkal, másrészt azzal, hogy PC-től laptopon át telefonig egy egységes, átjárható felületet kínál. A frissen bemutatott tesztverzió annyiban mindenképpen jó irányba halad, hogy a végletekig tuningolták újdonságokkal, és valóban igyekszik a sokféle eszközt is összevontan kezelni, de azért vannak még kérdőjelek. Lássuk sorban!

A Windows 8 egyik legnagyobb újítása okozta a legnagyobb idegenkedést a rendszerrel kapcsolatban, a teljesen áttervezett, csempés felület ugyan igyekezett az egyre népszerűbb tabletek és érintős felületek irányába nyitni, de a hagyományos PC-s felhasználóknak csak felesleges nyűgöt jelentett. A 8.1 óta egyre jobban testre szabható, vagy akár a régihez hasonló felület kedvéért a háttérbe is száműzhető a csempehad, de azért még mindig nem örvend imádatnak.

A Windows 10 felülete ennek megfelelően némelyest visszakanyarodik a Windows 7 Start menüs világához, és ügyesen, nem tolakodóan óvatoskodnak be a képbe a csempék. Használhatunk például egy olyan Start menüt, ahol a hagyományos kinézet mellé a menü részeként kapunk néhány apró csempét, egyfajta hibrid megoldásként.

Fontos az is, hogyan válthat egy régebbi verziót futtató felhasználó Windows 10-re. A Microsoft eddig hírhedt volt a bonyolult upgrade és licenc konstrukcióiról, ami miatt erősen esett az emberek kedve ahhoz, hogy új verzióra álljanak át. Épp ezért az mindenképpen jó pont, hogy a Windows 8.1-es gépekre ingyen lehet majd telepíteni a 10-es változatot, és a megjelenés után egy évvel a Windows 7-et használók is ingyen frissíthetnek. Ennél már csak az lett volna egyszerűbb, ha a Microsoft egy gáláns húzással minden korábbi verzióról azonnal lehetővé tenné az átállást, de szakértők szerint a végleges verzió megjelenéséig még akár ilyesmit is bejelenthetnek.

Ami még igazán lenyűgöző lehet, az a felhasználási mód megújítása. Ahelyett, hogy egy erőltetett felülettel mindenképpen egyfajta kezelésre kényszerítenének mindenkit (ahogy a Windows 8-ban a csempékkel igyekeztek az érintés felé terelni a népet), az új Windows egyrészt lehetővé teszi a gépelést, egerészést, érintést, gesztus alapú vezérlést és a hang alapú kezelést is, ráadásul figyeli, hogy éppen milyen perifériákkal, milyen környezetben használjuk a gépet, és ehhez mérten felajánlja a leginkább kényelmes módozatot.

A beszéd különösen nagy szerepet kap, hiszen itt jelenik meg először a Windows Phone-on megismert Cortana asszisztens, amelyhez beszélhetünk, és amely beszél hozzánk, valamint intelligens módon végre is hajtja kéréseinket. Természetesen ez már egy jóval fejlettebb változat lesz, amelyben a mobilos funkciókhoz képest sokkal több lehetőségünk lesz az interakcióra. Elég beszélnünk a géphez, amely kérésünkre e-mailt küld, térképen navigál, vagy épp a weben keresgél megoldást valamilyen problémánkra. Ez utóbbiban legfeljebb annyi szépséghiba lehet, hogy mindehhez (természetesen) a Microsoft saját keresőjét, a Binget használja, amely azért még mindig nem ért el a Google szintjére pontosság és kifinomultság terén.

A kommunikáció és interakció szintén kiemelten fontos, főképp azért, mert az új Windows-nál elvben már meg se érezzük, ha az egyik Windowsos eszközünkről a másikra váltunk. Ha legépeltünk egy Word dokumentumot a PC-n, azt út közben javítgathatjuk tableten, vagy telefonon onnan, ahol otthon abbahagytuk. Ráadásul a telefonos Office gyakorlatilag teljes verzió lesz, nem csak egy mobilra “kiherélt” változat, csupán a kezelőfelület lesz kisebb kijelzőre faragva. A Skype asztali gépen és telefonon egyaránt a rendszer alapvető része lesz, és egy bejövő hívás fogadásakor szinte észre se vesszük majd, hogy a hívó fél mobilon, vagy Skype-ról keres-e minket. Ugyanez igaz a szöveges üzenetekre is, az SMS-ek és a Skype-üzenetek egyazon fiókba kerülnek.

Előzetesen már jöttek hírek arról, hogy a Microsoft végre felismerte a felhasználók (sok tekintetben jogos) ellenszenvét az Internet Explorerrel szemben, és egy új böngészőt kezdtek fejleszteni Spartan néven. A Windows 10 megjelenése után kicsit később megjelenő böngésző teljesen új motorra épül, és a felülete is spártai lesz (nomen est omen), ellenben kiegészítőkkel turbózható fel a tudása, és ide is beépül a Cortana, amely böngészésünk aktuális irányának, érdeklődési köreinknek megfelelően néha ajánlatokkal, tippekkel próbálja megkönnyíteni az életünket a világhálón.

A multiplatform stratégia már most több szinten is látható. A már említett “elkezdem az egyik eszközön, folytatom a másikon” mintájára közös platformot kap a zenehallgatás, vagy épp a játék, amely az Xbox alkalmazáson keresztül elérhető majd mobilra és PC-re is. Sőt, végre megoldható az is, hogy egy Xboxra és PC-re külön kiadott online játékban végre a két különböző platform játékosai egyszerre játszhassanak.

A szintén főként játékokban használt DirectX is új verziót kap a friss Windowsban, a 12-es változat hatékonyabban használja ki a hardverek erőforrásait, miközben jóval kevesebbet fogyaszt. Ennek leginkább azok a laptop-tulajok örülhetnek majd, akik direkt játékra tervezett notebookot vásároltak, ám az erős hardver-terhelés miatt el se mernek mozdulni a konnektor mellől, mert pillanatok alatt szárazra merül a gépük.

Ami viszont furcsa, hogy a Microsoft pont akkor száll be egy új piacra, amikor az eddigi legnagyobb szereplő kiugrik belőle. A Google épp bejelentette, hogy leállítja a Google Glass okosszemüveg jelenlegi fejlesztését, erre hopp, az új Windowshoz valami hasonló érkezik, ha nem is teljesen ugyanolyan. Míg mások, például az Oculus a virtuális valóságot erőltetik a sisak-szerű fejrevalóikkal, a Microsoft HoloLens a kiterjesztett valóságot álmodta termékké.

A szemüveg és a mögötte álló Holographic technológia a valóságos környezetbe helyez virtuális elemeket, tehát például megtehetjük azt, hogy a saját szobánkban az asztal fölé “vetítünk ki” egy 3D-hatású játékot, vagy multimédiás tartalmat, vagy virtuális jelmagyarázatokat és címkéket vetítünk a polcokra és fiókokra az irodában. Már csak egy dolog a kérdéses ezzel az egésszel kapcsolatban: az ilyesmikbe eddig mindenki belebukott, többek között a már említett Google Glass, valamint a teljes tévépiac, amely néhány éve még minden háztartásba szemüveges 3D televíziókat kínálgatott, a vevők azonban nem kértek a dologból.

Az mindenesetre szimpatikus, hogy láthatóan a Microsoft a legtöbb új funkció tekintetében nem a felhasználókra akar erőltetni valamit, amiről ő úgy gondolja, hogy az lesz a jövő (mint a Windows 8 “kötelező” csempéi esetében), inkább a mostanában tényleg felmerülő új lehetőségekre és igényekre válaszol, és esetenként több alternatívát is kínál. Persze a végső ítéletet ismét “a nép” mondja majd ki, és a frissítés üteméből derül majd ki, jó irányba haladnak-e. Mindenesetre, ahogy Satya Nadella vezérigazgató elmondta, most már nem ráerőltetni akarják az emberekre a Windows-t, hanem azt szeretnék elérni, hogy az emberek maguk szeressék meg az új rendszert. Ez pedig szimpatikus hozzáállás. Az első Windows 10-et futtató eszköz még idén megérkezik, de hogy ez pontosan mi lesz (PC, tablet, vagy telefon), és mikor, azt még nem tudni, ahogy azt sem, hogy a “gépfüggetlen” rendszer megvásárlására illetve a frissítésekre mikortól lesz lehetőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik