Tech

Nem cenzúrázzuk Mohamedet: a Facebook nem enged a terroristáknak

A legnagyobb közösségi oldal vezetője továbbra sem cenzúráz, bármit is akarnak a szélsőségesek.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója néhány órája személyes üzenetet tett közzé nyilvános Facebook profilján, melyben a francia terrorcselekményekhez kapcsolódóan beszélt a szólásszabadság fontosságáról. A fiatal vezető hangsúlyozta: egyetlen kisebbség sem szabhatja meg, hogy a világ többi részén milyen gondolatokat oszthatnak meg egymással az emberek, és a Facebook továbbra sem enged a szélsőségesek cenzúra-követeléseinek. Az alábbiakban olvasható a teljes post magyar fordítása.

“Néhány éve Pakisztánban egy szélsőséges a halálos ítéletemért küzdött, amiért a Facebook nem volt hajlandó letiltani egy őt zavaró, Mohamedről szóló kommentet. Azért álltunk ki a döntésünk mellett, mert a hangok sokfélesége – még ha van közöttük támadó is – a világot jobb és érdekesebb hellyé változtathatják.

A Facebook mindig is olyan hely volt, ahol a világ minden táján élő emberek megoszthatják nézeteiket és gondolataikat. Minden országban betartjuk a helyi törvényeket, de azt sosem hagyjuk, hogy egy ország, vagy csoport megszabja, mit oszthatnak meg az emberek világszerte.

A tegnapi támadásokra, és a szélsőségekkel kapcsolatos saját tapasztalataimra reagálva: pont azt kell mindannyiunknak elutasítani, hogy szélsőségesek egy csoportja megpróbálja elhallgattatni a világon mindenki más hangját és véleményét.

Nem hagyom, hogy ilyesmi történjen a Facebookon. Elkötelezett vagyok egy olyan szolgáltatás mellett, amelyben bárki szabadon beszélhet anélkül, hogy erőszaktóél kellene félnie.

Együttérzek az áldozatokkal, a családjaikkal, Franciaország lakosságával és a világon mindenkivel, aki mégis meri megosztani nézeteit és gondolatait akkor is, ha ehhez bátornak kell lennie. #JeSuisCharlie”


Ajánlott videó

Olvasói sztorik