Tech

Kütyükért tülekedtek legtöbben karácsony előtt

A magyarok átlagosan 35 500 forintot költöttek karácsonyi ajándékra. Nézzük, mik voltak az idei sláger-termékek!

Bár talán még ma is sokan úton vannak, hogy az utolsó pillanatban próbálják meg beszerezni a kimaradt ajándékokat, azért elmondhatjuk, hogy a karácsonyi vásárlási láz lassan lecseng és átadja a helyét a fák feldíszítésének, a családi vacsorának és a megnyugvásnak. Az előzetes statisztikák, előrendelések alapján azonban többen már most meg tudták becsülni, milyen termékekből kerül a legtöbb a csomagolópapírokba.

Az eMAG webáruház statisztikái egyelőre az előrendeléseken és a vásárlók között végzett felméréseken alapulnak, de ezek alapján a számítástechnikai eszközök, a ruházkodás és a könyvek vezetik az év végi sikerlistát. A kutatás szerint egy átlagos magyar vásárló 35 500 forintot költ ajándékokra a karácsonyi időszakban, és érdekes módon a férfiak szórják jobban a pénzt, mégpedig elektronikai eszközökre. A nők spórolósabbak, és inkább ruházati cikkeket választanak.

Ha termékcsoportokra bontjuk az év végi népszerűségi listát, egyértelműen a mobil elektronikai eszközök kategóriája, tehát a telefon-tablet-laptop hármas vezet, egyben számolva a vásárlók 49 százaléka választott ilyesmit. A második helyen a tévék és egyéb szórakoztatóelektronikai cikkek állnak 31 százalékkal, csak ezután jön a ruházati kategória (26,1 százalékkal), a könyvek pedig már le is csúsztak a dobogóról 23,4 százalékkal.

A tülekedés elkerülésére egyre többen próbálkoznak internetes áruházakból feltölteni az ajándék-készletet. A válaszadók 34 százaléka egyértelműen kényelmi szempontokból vásárol a weben, de 25 százalékuk azért “tér be” online áruházakba, mert ezekben jobb árakat talál. A netes fizetéssel kapcsolatban is egyre kevesebben idegenkednek, a számítógéppel rendelkezők 80 százaléka rendel szívesen internetről, 47 százalék pedig már félelem nélkül fizet is online módszerrel. Közülük a férfiak bátrabbak, nekik 54 százalékuk, míg a nők közül 39 százalék bízik jobban az előre, interneten keresztül intézett fizetésben.

Most viszont hagyjuk is a statisztikákat, remélhetőleg már mindenki bezsákolt minden ajándékot (bár kommentben kíváncsiak vagyunk, ki választott online boltokat, és ki volt elég bátor kimerészkedni a tömegbe). Már csak annyi maradt hátra, hogy a Technet és a Mobilport, valamint “anyánk”, a Hír24 nevében boldog karácsonyt kívánjunk minden olvasónknak!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik