Tech

Hatalmas 4K robbanás volt idén

Az Ultra HD televíziós eladások idén hatalmas mértékben nőttek, de persze volt is honnan növekedniük.

A Futuresource Consulting piackutató cég legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy az idei esztendőben várhatóan mintegy 234 millió darab televíziós készülék talál gazdára világszerte, ami minimális, mintegy 3 százalékos növekedést jelent 2013-hoz képest. Ettől függetlenül a gyártók nem igazán örülhetnek, mert az eladott készülékek összértéke 4 százalékkal csökkent, még pedig 97 milliárd dollárra. Ez azt jelenti, hogy az eladott termékek átlagára egy év alatt 652 dollárról 608 dollárra csökkent.

Szakértők szerint a futball világbajnokság igen jó hatást gyakorolt az eladásokra, ezenkívül pedig a harmadik negyedéves eladások is a vártnál mindenképpen jobban alakultak. Európában idén mintegy 57 millió tévét adnak el: Nyugat-Európában 2 százalékos éves növekedést regisztrálhatnak a gyártók, Kelet-Európában viszont nyoma sincs a növekedésnek.

A Futuresource Consulting adatai szerint idén mintegy 11,6 millió Ultra HD felbontású TV talál gazdára, ami éves szinten közel 700 százalékos növekedést jelent, de persze a tavalyi kezdeti gyenge évhez képest bőven volt hova növekedni. A legtöbb 4K tévét egyébként Kínában adják el, de Európában is az Egyesült Államokban is egyre többen vásáronak ilyen készülékeket. Előrejelzések szerint 2018-ban már több mint 100 millió Ultra HD televíziót fognak eladni, ily módon pedig a 4K modellek piacrésze meg fogja közelíteni a 40 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik